Fetma och ländryggssmärta

Foto av författare
Written By Alwin Svensson

Hälsoexpert med fokus på kognitiva störningar, främjar hälsa och välbefinnande.

När det kommer till sambandet mellan fetma och ryggsmärta finns det många olika perspektiv och åsikter bland forskare. Som någon som själv har kämpat med övervikt och ryggproblem, kan jag relatera till detta dilemma.

Å ena sidan finns det de som tror att orsaken och verkan är tydligt fastställd: att övervikt pressar bäckenet framåt och därigenom belastar nedre delen av ryggen.

Å andra sidan finns det de som anser att enbart kroppsmekanik är en alldeles för enkel förklaring till ett tillstånd som kan skilja sig avsevärt från en person till en annan och även de med liknande ålder, kroppstyp och erfarenhet.

Läs vidare för att få en mer nyanserad bild av detta ämne.

Forskning som stöder fetma som orsak

Forskning visar på ett starkt samband mellan vikt och ländryggssmärta. En recension från 2010 publicerad i American Journal of Epidemiology visar att ökningar av kroppsmassaindex (BMI) är direkt relaterade till risken för ländryggssmärta.1

Data från 95 högkvalitativa studier stöder denna slutsats. Studien visade att personer med normalvikt hade den lägsta risken, överviktiga hade en måttlig risk och personer som var överviktiga hade den högsta risken totalt sett. Överviktiga och feta personer sökte också oftare medicinsk vård för att behandla sin smärta.

En liknande slutsats drogs i en studie från 2017 vid University of Tokyo Hospital i Japan. Forskarna gick igenom medicinska historier från 1 152 män från 1986 till 2009 och fann att en persons BMI, kombinerat med kroppsfettprocenten, direkt motsvarade både risk och frekvens av ryggproblem.2 Detta visar på betydelsen av att upprätthålla en hälsosam vikt för att minska risken för ländryggssmärta.

Vad är BMI?

Att använda Body Mass Index (BMI) som en indikator på hälsotillstånd är en kontroversiell fråga inom medicinska kretsar. Måttet har kritiserats för att vara daterat och ofullständigt, eftersom det inte tar hänsyn till faktorer som kroppssammansättning, etnicitet, kön, ras och ålder.

Trots dessa brister är BMI fortfarande ett vanligt sätt att bedöma hälsorisker på grund av dess enkelhet och billighet. Detta har dock lett till en oroande trend där personer med hög muskelmassa och låg kroppsfettprocent kan klassas som överviktiga enbart på grund av högre kroppsvikt.

Det är viktigt att se till helheten av en persons hälsa och ta hänsyn till individuella faktorer vid bedömning av hälsorisker, istället för att enbart lita på BMI som en indikator.

Forskning som ifrågasätter fetma som orsak

Det finns forskare som ifrågasätter det generellt accepterade sambandet mellan fetma och ländryggssmärta. Cornell University koordinerade en forskning 2017 för att undersöka vilka typer av rygg- eller ryggproblem som faktiskt kan relateras till fetma.3 Genom att analysera data från en nationell undersökning av vårdgivare, arbetsgivare och individer, fokuserade forskarna på fyra vanliga störningar:

  1. degenerativ skivsjukdom
  2. spinal stenos
  3. reumatoid artrit
  4. reumatiska sjukdomar

Resultaten visade att fetma inte nödvändigtvis ledde till en ökad risk för dessa specifika ryggproblem. Det är viktigt att notera att även om fetma inte direkt orsakade ryggproblem, kan det fortfarande ha en indirekt effekt genom att öka risken för andra hälsoproblem som kan leda till ryggproblem. Det är därför viktigt att fortsätta undersöka sambandet mellan fetma och ryggproblem och förstå den potentiella komplexiteten i detta förhållande.

Enligt forskningen är fetma en stark prediktor för ländryggssmärta och IDD (intervertebral disc degeneration), men inte för de andra två ryggproblemen.4

Detta tyder på att det kan finnas andra faktorer som spelar in utöver kroppsmekaniken. Om inte, skulle frekvensen av spondylos ha ökat i samma grad som IDD. Detta betyder att det finns en komplexitet i sambandet mellan fetma och ryggproblem som fortfarande behöver utforskas ytterligare.

Min kollega och expert på området är övertygad om att det finns flera faktorer som påverkar ryggproblem och fetma, och att enbart fokusera på en faktor, som BMI, är otillräckligt för att fullständigt förstå sambandet.

Forskarna menar också att det är möjligt att ökningar av fettvävnad kan utlösa metabola förändringar som spelar en lika stor roll för ryggbesvär som själva vikten. Således kan det vara så att vikten inte är orsaken till ryggproblem, utan snarare en komplicerande faktor. Detta stärks av en studie från 2015, publicerad i Medical Archives Obesity, som undersökte sjukdomshistorien för 101 män som arbetade inom liknande jobbtyper.5

Efter många studier och analyser på fetma och dess påverkan på ryggsmärta visar det sig att fetma inte direkt orsakar ryggsmärta. Istället påskyndar eller förvärrar det underliggande sjukdomar som diskbråck, ligamentförhårdnader och spinal artrit.6

Det anses också att fetma påverkar biomekaniken genom att orsaka en onormal fördelning av kroppsvikten, vilket ökar slitage på ryggen som redan finns där. Som experter inom området antyder är det viktigt att notera att det finns många faktorer som påverkar ryggsmärta och det är därför viktigt att ta hänsyn till hela patientens hälsotillstånd vid bedömning och behandling av ryggbesvär.

Vanliga ryggproblem som påverkas av fetma

Oavsett om fetma är orsaken till eller bidrar till ländryggssmärta, är det klart att övervikt kan ha en negativ inverkan på ryggen. Ryggen har en normal ryggradskurva som är mest effektiv i neutralt läge och som stödjer kroppen och påverkar rörelserna.

Med ökad vikt och fetma kan denna kurva påverkas, vilket kan leda till onormala belastningar och ökad stress på ryggraden och dess muskler, leder och ligament. Detta kan i sin tur öka risken för ryggproblem och smärta.

När en person lider av övervikt förskjuts bäckenet framåt och ryggraden kröker sig för mycket inåt.7 Detta kan leda till hyperlordos eller swayback, vilket ökar trycket på ryggmusklerna som tvingas bära vikten.8 För att motverka detta kan man använda övningar som stärker de nedre magmusklerna och hjälper till att återföra bäckenet till ett neutralt läge. Men det allra viktigaste är att minska kroppsvikten för att lindra belastningen på ryggen och ryggraden.

Fetma kan också förvärra andra vanliga ryggtillstånd:

  • Ett diskbråck är en av de vanligaste ryggradsskadorna som människor söker vård för. Om du är överviktig eller fet kan din kroppsmekanik spela en roll i både uppkomsten och varaktigheten av tillståndet.9 Symtom inkluderar ischias och/eller ländryggssmärta (en skottsmärta associerad med en klämd ländnerv). Människor som är överviktiga är också mer benägna att få något sämre resultat efter operation för att reparera ett bråck jämfört med normalviktiga.
  • Det är känt att ryggradsartros10 förvärras och accelereras av fetma. Även om övervikt kan leda till ledfel, tror man starkt att fettvävnad i bålen kan påverka degenerativa förändringar i ryggraden genom att skapa en ihållande, lokal inflammation i och runt skadeområdena.

Slutsats

Att ha övervikt eller fetma kan sätta extra tryck på ryggen och ryggraden, men det är inte den enda möjliga orsaken till ryggsmärtor. Om du upplever några ryggbesvär eller begränsningar i rörelseförmågan, bör du söka hjälp för att fastställa grundorsaken, identifiera eventuella bidragande faktorer och välja lämplig behandling.

Att minska din kroppsvikt med så lite som 10 procent kan ha betydande positiva effekter på din rygg och kan till och med minska många av dina symtom. Så om du lider av övervikt eller fetma, börja med att tala med din vårdgivare om att hänvisa dig till en kvalificerad nutritionist och tränare som kan hjälpa dig att uppnå dina viktminskningsmål och återuppta en hälsosam rygg.

Jag måste säga att jag själv haft en del bekymmer med min rygg tidigare. Men efter att ha läst Dr. Stuart McGills bok och applicerat hans råd har jag inte haft några problem med ryggen på flera år!

Hans bok var verkligen en ögonöppnare för mig och jag rekommenderar den till alla som vill ta hand om sin rygghälsa. Om du är intresserad kan du läsa min recension av boken här.

alwin svensson

Alwin Svensson

Skribent

Alwin Svensson är en expert inom hälso- och friskvårdsområdet med en djup förståelse för kognitiva störningar i hjärnan. Med en omfattande utbildning och erfarenhet, inklusive arbete vid Weill Cornell Medicine i New York, strävar Alwin efter att dela sin kunskap och insikter för att främja bättre hälsa och välbefinnande.

Ansvarig utgivare: Livfull använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

https://www.verywellhealth.com/obesity-and-back-pain-297008

  1. Shiri R, Karppinen J, Leino-arjas P, Solovieva S, Viikari-juntura E. The association between obesity and low back pain: a meta-analysis. Am J Epidemiol. ↩︎
  2. Hashimoto Y, Matsudaira K, Sawada SS, et al. Obesity and low back pain: a retrospective cohort study of Japanese malesJ Phys Ther Sci. 2017;29(6):978–983. doi:10.1589/jpts.29.978 ↩︎
  3. Sheng B, Feng C, Zhang D, Spitler H, Shi L. Associations between Obesity and Spinal Diseases: A Medical Expenditure Panel Study AnalysisInt J Environ Res Public Health. 2017;14(2):183. Published 2017 Feb 13. doi:10.3390/ijerph14020183 ↩︎
  4. Rosen ED, Spiegelman BM. What we talk about when we talk about fatCell. 2014;156(1-2):20–44. doi:10.1016/j.cell.2013.12.012 ↩︎
  5. Ibrahimi-kaçuri D, Murtezani A, Rrecaj S, Martinaj M, Haxhiu B. Low back pain and obesity. Med Arch. ↩︎
  6. Kyrou I, Randeva HS, Tsigos C, et al. Clinical Problems Caused by Obesity. In: Feingold KR, Anawalt B, Boyce A, et al., editors. Endotext [Internet]. South Dartmouth (MA): MDText.com, Inc. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK278973/ ↩︎
  7. Vismara L, Menegoni F, Zaina F, Galli M, Negrini S, Capodaglio P. Effect of obesity and low back pain on spinal mobility: a cross sectional study in womenJ Neuroeng Rehabil. 2010;7:3. Published 2010 Jan 18. doi:10.1186/1743-0003-7-3 ↩︎
  8. Vismara L, Menegoni F, Zaina F, Galli M, Negrini S, Capodaglio P. Effect of obesity and low back pain on spinal mobility: a cross sectional study in women. J Neuroeng Rehabil. ↩︎
  9. Samartzis D, Karppinen J, Cheung JP, Lotz J. Disk degeneration and low back pain: are they fat-related conditions?Global Spine J. 2013;3(3):133–144. doi:10.1055/s-0033-1350054 ↩︎
  10. King LK, March L, Anandacoomarasamy A. Obesity & osteoarthritisIndian J Med Res. ↩︎

Lämna en kommentar