Varför vaknar jag alltid tidigt?

Foto av författare
Written By Alwin Svensson

Hälsoexpert med fokus på kognitiva störningar, främjar hälsa och välbefinnande.

Att vakna tidigare än vad man planerat kan kännas frustrerande och irriterande, särskilt om man inte lyckas somna om igen. Man kan undra varför man vaknar innan man egentligen vill, och vad som kan ligga bakom detta fenomen.

Det finns flera olika tillstånd, bland annat sömnrelaterade problem och humörstörningar, som kan leda till att man vaknar upp tidigt på morgonen när man helst hade velat sova vidare. Genom att få en djupare förståelse för dessa möjliga orsaker, kanske du kan hitta en passande behandling som hjälper dig att sova gott fram till den tidpunkt då du faktiskt vill vakna.

Sömnlöshet

Sömnlöshet

En av de främsta anledningarna till att man upplever kroniska problem med att sova på morgonen är sömnlöshet. Det innebär att man har svårt att somna eller att sova under natten. Tidiga morgonuppvaknanden är ofta förknippade med sömnlöshet.

Man kan vakna upp flera gånger under natten, men det är vanligare att det sker under nattens andra hälft. Detta beror på att sömnen blir svårare att upprätthålla ju närmare morgonen man kommer. Sömnen kan vara mycket försenad, splittrad eller störd vid sömnlöshet, och uppvaknanden på morgonen kan vara särskilt besvärliga.1

Sömnen påverkas av dygnsrytmen, som anpassar sig efter ljus- och mörkersignaler och hjälper dig att somna på kvällen och vakna på morgonen. En annan faktor som bidrar till sömnen är den homeostatiska sömndriften, det vill säga den ökande trötthet man känner ju längre man är vaken. Detta beror på att en kemikalie i hjärnan, adenosin, samlas upp under tiden man är vaken.2

Denna ”sömnighetssignal” hjälper så småningom till att starta sömnen. Under sömnen rensas adenosinet bort och lusten efter sömn minskar. På morgonen bör den nästan vara helt försvunnen. Om någon vaknar under natten – särskilt om det sker mot morgonen – kan det vara svårare att somna om på grund av de lägre nivåerna av adenosin.

Behandling

Sömnlöshet kan behandlas på olika sätt, men kognitiv beteendeterapi för sömnlöshet (CBTI) är en särskilt effektiv metod. Det är ett utbildningsprogram som lär ut färdigheter för att förbättra kroniska sömnproblem.(1)

Ångest och depression

Ångest och depression

Humörstörningar, som ångest och depression, kan också leda till uppvaknanden på morgonen. Dessa uppvaknanden inträffar ofta några timmar före den tidpunkt man egentligen hade tänkt vakna.

Till exempel, om någon har ställt in sitt alarm på klockan 06:00, kan en person med depression börja vakna redan klockan 04:00 utan någon tydlig anledning.

Behandling

För att förbättra sömnen vid psykiatrisk ångest är det viktigt att behandla eventuella samtidiga depressioner eller ångesttillstånd. Behandlingen kan innebära medicinering eller terapi, och en kombination av båda är oftast mest effektiv.

Det är tydligt att sömnproblem kan påverka humöret negativt, och tvärtom kan humörproblem också påverka sömnen. Genom att arbeta med båda problemen samtidigt kan man få bukt med den komplexa relationen mellan sömn och humör.

Det är viktigt att förstå att både sömnproblem och humörproblem kan ha stor inverkan på vår livskvalitet. Genom att söka hjälp och behandling för dessa frågor kan man förbättra sin sömn och sitt välmående. Det är viktigt att samarbeta med en läkare eller terapeut för att hitta den bästa behandlingen för den enskilda individen, eftersom olika människor kan ha olika behov och förutsättningar.

Sömnapné

Obstruktiv sömnapné kan vara en bidragande faktor till att man vaknar tidigt på morgonen. Vi genomgår flera olika sömnstadier under natten, och under nattens andra hälft är det drömtillståndet, sömnen med snabba ögonrörelser (REM), som dominerar.3

Sömnapné är mer benägen att inträffa under REM-sömn.4 Under detta sömnstadium paralyseras kroppens muskler aktivt, inklusive musklerna som kantar de övre luftvägarna. Detta kan leda till störningar i andningen och utveckling av sömnapné. När man upplever episoder av sömnapné väcks man vanligtvis tillfälligt från sömnen.

Morgonuppvaknanden kan ske när sömnapnésymtomen förvärras under längre perioder av REM-sömn mot morgontimmarna.

Behandling

Det finns olika behandlingsmetoder för sömnapné, bland annat olika typer av enheter som hjälper till att hålla luftvägarna öppna så att de inte kollapsar under sömnen. Med rätt behandling kan man förbättra sömnkvaliteten avsevärt och därmed reducera morgonuppvaknanden orsakade av sömnapné.

Dygnsrytm och åldrande

Vissa människor har en naturlig tendens att vakna tidigt på morgonen, så kallade morgonpigga eller morgonlärkor. Dessa individer föredrar att somna tidigare, exempelvis kring kl. 21.00, och vakna tidigare, runt kl. 5 eller 6 på morgonen. Detta kan vara en livslång preferens, och även om det inte nödvändigtvis är onormalt, kan det leda till att man vaknar tidigt på morgonen.

Det är också vanligt att många människor börjar vakna tidigare på morgonen i takt med att de blir äldre. När vi åldras minskar vår förmåga att bibehålla en kontinuerlig, ostörd sömnperiod. Sömnens ”maskineri” (hur vi än vill föreställa oss det) fungerar inte lika bra som tidigare.5

Sömnen kan bli mer fragmenterad, och det kan bli mer vaken tid vid insomnandet och under natten. Slow-wave sömn minskar och den totala sömntiden kan minska.

Dygnsrytmstörningar, såsom avancerat sömnfas-syndrom, kan också leda till tidiga morgonuppvaknanden. Med avancerat sömnfas-syndrom sker sömnstart och sömnförskjutning flera timmar tidigare än vanligt.(5)

Behandling

Om du får tillräckligt med sömn innan du stiger upp för dagen, så finns det ingen anledning att oroa sig över detta.

Många människor har ett minskat sömnbehov efter 65 års ålder, och tidiga morgonuppvaknanden kan inträffa, särskilt om för mycket tid tillbringas i sängen. Det kan vara hjälpsamt att minska tiden i sängen för att bättre återspegla det faktiska sömnbehovet och på så sätt eliminera tidiga morgonuppvaknanden.

Det uppskattas att vuxna över 65 år bara behöver sju till åtta timmars sömn i genomsnitt.6

Men om du inte får tillräckligt med vila, bör du prata med en vårdgivare. Livsstilsförändringar eller medicinska insatser kan hjälpa.

Om avancerat sömnfas-syndrom blir störande för ditt liv, kan det behandlas med användning av rätt tidsinställd melatonin och ljusexponering på kvällen.

Slutsats

Efter att ha kämpat med tidiga morgonuppvaknanden själv, kan jag betona vikten av att reflektera över min egen situation och överväga möjliga orsaker. När jag sökte hjälp från en vårdgivare kunde de utreda om jag hade någon humörstörning eller sömnstörning. De rekommenderade även livsstilsförändringar och medicinska insatser som hjälpte mig att förbättra min sömn.

Jag har lärt mig att tillräckligt med vila är en grundläggande del av att må bra och upprätthålla en god hälsa. Sömnproblem är vanliga, men tack vare terapier och behandlingar som jag har provat, har jag kunnat hantera mina sömnsvårigheter och förbättra min livskvalitet. Jag rekommenderar andra som upplever liknande problem att söka hjälp och vara öppna för förändringar som kan förbättra deras sömn.

alwin svensson

Alwin Svensson

Skribent

Alwin Svensson är en expert inom hälso- och friskvårdsområdet med en djup förståelse för kognitiva störningar i hjärnan. Med en omfattande utbildning och erfarenhet, inklusive arbete vid Weill Cornell Medicine i New York, strävar Alwin efter att dela sin kunskap och insikter för att främja bättre hälsa och välbefinnande.

Ansvarig utgivare: Livfull använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

https://www.verywellhealth.com/what-causes-early-morning-awakenings-3014946

  1. Anderson KN. Insomnia and cognitive behavioural therapy-how to assess your patient and why it should be a standard part of careJ Thorac Dis. 2018;10(Suppl 1):S94-S102. doi:10.21037/jtd.2018.01.35 ↩︎
  2. National Heart, Lung, and Blood Institute. Your guide to healthy sleep. ↩︎
  3. National Sleep Foundation. Depression and Sleep.​ ↩︎
  4. National Sleep Foundation. REM Sleep Behavior Disorder. ↩︎
  5. Keihani A, Mayeli A, Ferrarelli F. Circadian rhythm changes in healthy aging and mild cognitive impairmentAdv Biol (Weinh). 2022 Nov 20:e2200237. doi:10.1002/adbi.202200237 ↩︎
  6. Chaput JP, Dutil C, Sampasa-Kanyinga H. Sleeping hours: what is the ideal number and how does age impact this?Nat Sci Sleep. 2018;10:421-430. doi:10.2147/NSS.S163071 ↩︎

Lämna en kommentar