Vad som orsakar dålig hållning

Foto av författare
Written By Alwin Svensson

Hälsoexpert med fokus på kognitiva störningar, främjar hälsa och välbefinnande.

Nack- och ryggsmärta är något som många människor upplever i sin vardag, och en vanlig orsak som ofta pekas ut är dålig hållning. Men vad innebär det egentligen att ha en bra hållning, och hur kan vi arbeta på att förbättra den för att minska risken för smärta och besvär?

I denna artikel kommer vi att utforska begreppet hållning och hur det påverkar vår kropp och hälsa. Vi kommer att undersöka hur en bra hållning kan uppnås genom att stärka kroppens muskler, så att de kan stödja vårt skelett på ett stabilt och effektivt sätt, både när vi är i stillhet och när vi rör oss.

Orsaker till dålig hållning

Det är tråkigt nog så att flera faktorer kan hindra oss från att uppnå en bra hållning. Dålig hållning kan vara ett resultat av tyngdkraftens dagliga påverkan på våra kroppar, men även bero på skador, sjukdomar eller genetiska förutsättningar – faktorer som vi oftast inte har kontroll över.1

Det är inte ovanligt att en kombination av dessa faktorer ligger bakom problemen med hållningen.

Genom att förstå och ta hänsyn till de bakomliggande orsakerna som påverkar vår hållning, kan vi arbeta på att göra livsstilsförändringar eller söka medicinsk eller holistisk behandling för att förbättra vår kroppshållning och därmed minska risken för smärta och besvär.

Skador och muskelskydd

Skador och muskelskydd

Efter att man har fått en skada kan musklerna dra ihop sig i spasmer som en metod för att skydda det utsatta området. Även om muskelspasmer kan vara till hjälp för att stabilisera skadan och förhindra ytterligare skador, begränsar de samtidigt våra rörelser och orsakar smärta.

Om muskelspasmer varar under en längre tid kan musklerna försvagas. Den obalans som uppstår mellan muskler som skyddar skadan och de som fortfarande fungerar normalt kan också bidra till problem med kroppshållningen.

I vissa fall kan behandlingar som massage och/eller fysioterapi hjälpa till att återställa musklernas funktion till ett optimalt tillstånd och därmed förbättra kroppshållningen samt minska smärtan.

Muskelspänningar och muskelsvaghet

Muskelspänningar och muskelsvaghet

När vissa muskelgrupper är svaga eller spända kan det påverka din hållning. Efter en tid kan detta även leda till smärta.

Muskelsvaghet eller spänning kan uppstå när du dagligen befinner dig i en viss position under längre perioder, eller när du utför rutinmässiga uppgifter och sysslor som belastar dina muskler eller använder dem på ett ojämnt sätt.

En studie från 2018 som publicerades i marsutgåvan av Scoliosis Spinal Disorders framhäver att muskelspänning, styrka och flexibilitet påverkar kroppshållningen.2

Genom att leva en aktiv livsstil kan du bidra till att förebygga dålig hållning på lång sikt och därmed undvika smärtor och besvär som kan uppstå till följd av detta. Att integrera regelbunden träning och rörelse i din vardag kan hjälpa dina muskler att bli starkare och mer flexibla, vilket i sin tur förbättrar din hållning.

Dagliga vanor kan leda till dålig hållning

Dagliga vanor kan leda till dålig hållning

När du stöter på problem som muskelspasmer, svaghet, spänningar och/eller obalans mellan olika muskelgrupper, kan det bli svårare för din kropp att bibehålla en bra hållning.

I sådana situationer kan din kropp tvingas använda alternativa och mindre effektiva mönster av muskelsammandragningar och töjningar. Detta fenomen kallas kompensation, och även om kroppen fortfarande kan uppnå sitt rörelsemål, sker det med en kompromissad inriktning.

För att undvika detta är det viktigt att identifiera och åtgärda de bakomliggande orsakerna till muskelspasmer, svaghet och spänningar. Genom att göra det kan du hjälpa din kropp att återgå till en hälsosam och korrekt hållning, vilket minskar risken för smärta och obehag samt förbättrar din allmänna välbefinnande.

Din användning av teknik och din hållning

Din användning av teknik och din hållning

Användningen av teknik i vårt dagliga liv – oavsett om det innebär att sitta vid en dator hela dagen, använda en surfplatta eller mobiltelefon, eller arbeta med flera enheter samtidigt – kan gradvis påverka din kropps hållning negativt. Detta kan leda till problem som framåtböjd nacke, vilket innebär att din nacke hålls böjd framåt eller böjd för mycket under en längre tid. Detta kan i sin tur orsaka smärta och obehag.3

När vi använder teknik i våra dagliga rutiner är det viktigt att vara medveten om hur vår kroppshållning påverkas och att vidta åtgärder för att förhindra skador och smärta. Det kan innebära att ta regelbundna pauser för att sträcka ut, justera vår arbetsstation för att minimera belastningen på nacken och överväga övningar som stärker musklerna som stöder en korrekt hållning. Genom att vara medveten om dessa risker och arbeta aktivt för att motverka dem kan vi förbättra vår hälsa och minska risken för långsiktiga problem.

Mental attityd och stress kan leda till dålig hållning

Känner du dig ofta stressad eller har du stressiga relationer? Om så är fallet, kanske du borde ta en titt på din hållning!

Stress kan faktiskt bidra till ytlig andning och överdrivet spända muskler, vilket i sin tur kan påverka din kroppshållning negativt. När vi är stressade är det vanligt att vi spänner oss i musklerna och omedvetet ändrar vår hållning, vilket kan leda till smärta och obehag. Å andra sidan kan att korrigera och förbättra din hållning faktiskt hjälpa till att motverka stress och dess negativa effekter.4

Genom att vara medveten om din hållning och aktivt arbeta för att förbättra den, till exempel genom att fokusera på djupare andning och avslappning av musklerna, kan du inte bara förbättra din hållning utan även minska stressnivåerna i ditt liv. Det är viktigt att komma ihåg att vår fysiska och mentala hälsa ofta hänger samman, och att ta hand om både kropp och sinne är avgörande för vårt välbefinnande.

Skoval och hur du bär dem

Skoval och hur du bär dem

Kläder, och i synnerhet skor, kan faktiskt påverka vår hållning. När vi bär klackar fördelas vår kroppsvikt framåt, vilket lätt kan leda till att vi hamnar i en felaktig hållning.

Om du dessutom sliter ut antingen utsidan eller insidan av dina skor snabbare – på grund av faktorer som hur du bär din vikt – är det troligt att obalanserade kinetiska krafter överförs till din fotled, knä, höft och ländrygg. Detta kan resultera i smärta eller dålig hållning i någon av dessa leder, samt i din ländrygg.5

Det är viktigt att vara medveten om hur dina kläder och skor påverkar din hållning och att välja skor som ger dig rätt stöd och komfort. Genom att regelbundet kontrollera dina skor och byta ut dem vid behov kan du minimera riskerna för att utveckla smärta och dålig hållning kopplad till obalanserade kinetiska krafter. Ta hänsyn till din egen kropp och dess behov när du väljer kläder och skor, för att främja en bättre hållning och hälsa överlag.

Ärftlighet och genetik

I vissa fall kan orsaken till dålig hållning bero på genetik. Ett exempel på detta är Scheuermanns sjukdom, ett tillstånd som främst drabbar tonårspojkar och leder till en markant kyfos (framåtböjning) i deras bröstryggar.6

Självklart, när det gäller genetiska tillstånd som påverkar hållningen, är det viktigt att samarbeta med din läkare för att få bästa möjliga behandling och hantering av situationen. Det kan innebära olika metoder, såsom fysioterapi, smärtlindring, eller i vissa fall, kirurgi. Det är viktigt att följa din vårdgivares rekommendationer för att säkerställa att du får rätt hjälp för att hantera din specifika situation och förbättra din hållning samt livskvalitet.

Slutsats

Sammanfattningsvis är dålig hållning en vanlig orsak till nack- och ryggsmärta, och det finns flera faktorer som kan bidra till detta problem. Genom att förstå orsakerna och arbeta aktivt på att förbättra vår hållning kan vi minska risken för smärta och obehag samt förbättra vår allmänna hälsa och välbefinnande.

Att ta hänsyn till de bakomliggande orsakerna som påverkar vår hållning – såsom skador, muskelskydd, muskelspänningar och svaghet, dagliga vanor, teknikanvändning, mental attityd och stress, skoval, samt ärftlighet och genetik – kan hjälpa oss att göra nödvändiga förändringar och söka lämplig behandling för att förbättra vår kroppshållning och därmed minska risken för smärta och besvär. Genom att ta hand om både vår fysiska och mentala hälsa kan vi förbättra vår livskvalitet och njuta av ett friskare och mer aktivt liv.

Jag måste säga att jag själv haft en del bekymmer med min rygg tidigare. Men efter att ha läst Dr. Stuart McGills bok och applicerat hans råd har jag inte haft några problem med ryggen på flera år!

Hans bok var verkligen en ögonöppnare för mig och jag rekommenderar den till alla som vill ta hand om sin rygghälsa. Om du är intresserad kan du läsa min recension av boken här.

alwin svensson

Alwin Svensson

Skribent

Alwin Svensson är en expert inom hälso- och friskvårdsområdet med en djup förståelse för kognitiva störningar i hjärnan. Med en omfattande utbildning och erfarenhet, inklusive arbete vid Weill Cornell Medicine i New York, strävar Alwin efter att dela sin kunskap och insikter för att främja bättre hälsa och välbefinnande.

Ansvarig utgivare: Livfull använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

https://www.verywellhealth.com/posture-fixes-what-are-you-up-against-297037

  1. Czaprowski, D., Stoliński, Ł., Tyrakowski, M. et al. Non-structural misalignments of body posture in the sagittal planeScoliosis 13, 6 (2018) doi:10.1186/s13013-018-0151-5 ↩︎
  2. Czaprowski D, Stoliński, Ł, Tyrakowski M. et al. Non-structural misalignments of body posture in the sagittal planeScoliosis , 6 (2018). doi:10.1186/s13013-018-0151-5 ↩︎
  3. Nejati P, Lotfian S, Moezy A, Nejati M. The study of correlation between forward head posture and neck pain in Iranian office workers. Int J Occup Med Environ Health. 2015;28(2):295-303. doi:10.13075/ijomeh.1896.00352 ↩︎
  4. Nair S, Sagar M, Sollers J, Consedine N, Broadbent E. Do slumped and upright postures affect stress responses? A randomized trial. Health Psychol. 2015;34(6):632-41.doi:10.1037/hea0000146 ↩︎
  5. Silva AM, De siqueira GR, Da silva GA. Implications of high-heeled shoes on body posture of adolescentsRev Paul Pediatr. 2013;31(2):265-71. doi:10.1590/s0103-05822013000200020 ↩︎
  6. Nemours. KidsHealth. Scheuermann’s kyphosis. Reviewed January 2019. ↩︎

Lämna en kommentar