Sömnens mysterier: Hur mycket vila behöver vi egentligen för att må bra?
Känner du dig konstant trött och sömnig under dagtid, trots att du försöker få tillräckligt med sömn på natten? Du är inte ensam i denna kamp mot trötthet. Sömnen är en grundläggande del av vår hälsa och välmående, men hur mycket sömn behöver vi egentligen för att känna oss utvilade och återhämtade?
Detta är en fråga som många människor brottas med, eftersom sömnbehoven kan skilja sig avsevärt mellan olika personer och förändras över tid. Generellt sett bör vuxna sikta på att sova mellan 7 och 9 timmar per natt, men ålder och andra faktorer kan spela en betydande roll när det gäller våra individuella sömnkrav.
I denna artikel kommer vi att utforska hur sömnbehovet varierar mellan olika åldrar och livssituationer, samt ge råd om hur man kan förbättra sin sömnkvalitet och därmed sin livskvalitet. Så släck lampan, kryp ner under täcket och följ med på en resa in i sömnens fascinerande värld.
Faktorer som avgör hur mycket sömn du behöver
Sömnen du behöver beror på olika faktorer som din genetik, ålder, allmänna hälsa, dina dagliga aktiviteter och många andra aspekter. För vissa innebär detta att de behöver mer sömn, medan andra kan fungera bra med mindre sömn.
När vi blir äldre kan vår förmåga att sova på natten försämras, vilket leder till ytligare sömn och mer sömnlöshet. Vissa hälsoproblem, som kronisk smärta och sömnstörningar som sömnapné, kan påverka vår sömnkvalitet och göra det svårare att sova. Fysisk aktivitet, som träning, har också en inverkan på hur mycket sömn vi behöver, oavsett om vi är mer eller mindre aktiva.1
För att undvika de negativa effekterna av sömnbrist och förbättra hur du mår under dagen är det viktigt att få tillräckligt med sömn. De flesta människor får största delen av sin sömn under natten, men om du inte får nog med sömn kan du komplettera med tupplurar under dagen. Genom att utföra ett enkelt experiment kan du få en uppfattning om hur mycket sömn som är lagom för just dig.
Vuxnas genomsnittliga sömnbehov
Generellt sett behöver en frisk vuxen person vanligtvis 7 till 9 timmars sömn per natt. Forskning visar att för att undvika negativa effekter på vårt välmående under dagen, behöver vi i genomsnitt sova cirka 8 timmar och 10 minuter. Det är också känt att vuxna över 65 år kanske behöver mindre sömn, vanligtvis mellan 7 och 8 timmar. Om man spenderar för mycket tid i sängen ökar risken för sömnlöshet.2
Sömnmönstret hos en befolkning kan liknas vid en klockformad kurva. På samma sätt som andra egenskaper, som längd, vikt och intelligens, finns det människor i ytterligheterna, och du kanske inte passar in i ”genomsnittet”. Vissa personer kanske bara behöver 6 timmars sömn för att känna sig utvilade och utan negativa effekter. Om dessa personer tillbringar mer tid i sängen kan de drabbas av sömnlöshet. Å andra sidan kan en del behöva 9 timmar (eller mer) sömn, och att endast få 8 timmars sömn kan leda till sömnbrist.
Om du känner dig sömnig under dagen kanske du inte får tillräckligt med sömn. Försök att hålla en vanlig läggtid och en fast vaken tid. Gå och lägg dig när du känner dig sömnig och försök tillgodose dina individuella sömnbehov genom att skydda din sömntid från andra aktiviteter. När du vaknar på morgonen, försök att få 15 till 30 minuters exponering för solljus antingen när du vaknar eller vid soluppgången.
Konsekvenserna av otillräcklig sömn
Om du sover mindre än vad du behöver, är det troligt att du börjar samla på dig en sömnskuld.3 Det kan leda till sömnbrist, vilket kan ge både fysiska och psykologiska effekter. Om du lider av kronisk sömnbrist kan det orsaka negativa hälsoeffekter, som till exempel fetma.
Ibland handlar det inte bara om hur många timmar du sover. Sömnkvaliteten4 kan försämras av tillstånd som obstruktiv sömnapné och periodiska sömnrörelser.
Om du sover tillräckligt många timmar men fortfarande inte vaknar utvilad eller känner dig sömnig senare under dagen, bör du prata med en sömnspecialist. Det kan finnas andra faktorer som påverkar din sömnkvalitet.
Slutsats
Sömn är en grundläggande del av vår hälsa och välmående, men mängden sömn vi behöver kan variera avsevärt mellan individer och ändras över tid. Faktorer som ålder, genetik och övergripande hälsa påverkar våra sömnbehov. Generellt sett behöver vuxna sova mellan 7 och 9 timmar per natt, medan äldre personer kanske behöver något mindre.
Brist på sömn kan få allvarliga konsekvenser för vår hälsa, som övervikt och nedsatt kognitiv funktion. Därför är det viktigt att inte bara koncentrera sig på sömnens längd utan också på dess kvalitet. Om du känner dig trött trots att du sover tillräckligt, bör du överväga att prata med en sömnspecialist för att se om det finns några bakomliggande problem som kan påverka din sömnkvalitet.
För att bättre förstå dina personliga sömnbehov rekommenderas det att följa en regelbunden sömn- och vakenhetscykel och skydda din sömntid från andra aktiviteter. Dessutom är exponering för solljus vid uppvaknande eller soluppgång viktigt för att reglera sömn och vakenhet.
Sammanfattningsvis är sömn en komplicerad och nödvändig del av vårt välmående. Genom att förstå våra individuella behov och sträva efter att optimera vår sömnkvalitet kan vi förbättra vår livskvalitet och minska risken för negativa hälsoeffekter kopplade till sömnbrist och dålig sömnkvalitet.
Alwin Svensson
Skribent
Alwin Svensson är en expert inom hälso- och friskvårdsområdet med en djup förståelse för kognitiva störningar i hjärnan. Med en omfattande utbildning och erfarenhet, inklusive arbete vid Weill Cornell Medicine i New York, strävar Alwin efter att dela sin kunskap och insikter för att främja bättre hälsa och välbefinnande.
https://www.verywellhealth.com/how-much-sleep-do-adults-need-3015140
- National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Brain basics: Understanding sleep. ↩︎
- Sleep Foundation. National sleep foundation recommends new sleep times. ↩︎
- Harvard Health Publishing. Repaying your sleep debt. ↩︎
- Division of Sleep Medicine at Harvard Medical School. External factors that influence sleep. ↩︎