Sömnlöshet drabbar många, men är det verkligen genetiskt betingat? Forskning visar att våra gener kan påverka sömnkvaliteten, men även miljöfaktorer och livsstilsval spelar en avgörande roll.
I denna artikel utforskar vi sambandet mellan genetik och sömnlöshet för att förstå vad som påverkar vår förmåga att få en god natts sömn.
- Sömnlöshet kan vara genetisk, med ärftlighet mellan 22% och 59%.
- Gener kan öka risken för sömnlöshet utan att vara direkt orsakande.
- Miljöfaktorer och epigenetik spelar en stor roll.
- Utlösande faktorer inkluderar stress, ångest och livsstilsval.
- God sömnhygien kan minska risken för sömnlöshet.
- Behandlingar inkluderar medicin, sömnterapi och livsstilsförändringar.
- Sömnlöshet är botbar men kan vara komplex.
Sömnlöshet är ett komplicerat tillstånd. Även om faktorer som stressiga händelser kan utlösa det, finns det bevis som tyder på att gener kan öka risken.1
Enligt olika studier2 varierar ärftligheten för sömnlöshet mellan 22 % och 59 % hos vuxna, med ett genomsnittligt värde på 39 %3. Ärftlighet mäter hur mycket skillnader i människors gener förklarar variationer i olika egenskaper. Ju högre ärftlighet, desto mer sannolikt är det att variationerna beror på genetiska faktorer.
Så, om dina gener endast kan öka risken för sömnlöshet men inte direkt orsaka den – finns det något du kan göra för att minska risken?
Läs vidare för att ta reda på mer om sömnlöshetsgener, riskfaktorer och behandling.
Vilka Gener Är Kopplade Till Sömnlöshet?
Sömn är komplext, vilket gör det svårt att identifiera specifika gener kopplade till sömnlöshet. Trots detta har vissa forskare försökt hitta svar.
En studie4 från 2019 – en av de största som hittills fokuserat på ämnet – visade att 57 genregioner var kopplade till symtom på sömnlöshet. Intressant nog var dessa områden inte direkt involverade i sömnreglering, utan kopplade till en process kallad ubiquitin-medierad proteolys, som bryter ner vissa proteiner.
Dessutom identifierade forskare5 gener relaterade till neuronal excitabilitet6 i kroppen. Detta antyder att en överaktivering av områden som främjar vakenhet kan bidra till, eller till och med orsaka, sömnlöshet.7
Kan Miljöfaktorer Påverka Dina Gener?
Att bara ha gener kopplade till sömnlöshet betyder inte att du kommer att få tillståndet. Miljön kan påverka vilka gener din kropp uttrycker —detta kallas epigenetik. Till exempel kan stress, kost, temperatur och till och med det sociala liv du lever påverka hur vissa gener fungerar, och därmed påverka din sömn.8
Som du kanske gissar, är det komplicerat.
Vad Annat Kan Orsaka Sömnlöshet?
Självklart är gener inte den enda faktorn som kan bidra till sömnlöshet. Du kan tänka på vissa gener som saker som kan göra dig mer benägen att få sömnlöshet.
Ditt kön som tilldelades vid födseln kan också falla in i denna kategori —kvinnor kan vara mer benägna att ha sömnlöshet än män.9
Men andra saker kan också utlösa sömnlöshet och bibehålla den. Till exempel är dessa tillstånd kopplade till sömnlöshet:
Stress13 —både känslomässigt och fysiskt — kan också göra det svårt att sova.
Och enkla miljöfaktorer14 kan ligga bakom, som temperatur eller ljudnivåer i ditt sovrum, arbetsmönster och intag av koffein eller droger.
Är Det Möjligt Att Minska Din Risk För Sömnlöshet?
Om du genetiskt är mer benägen att få sömnlöshet, kan du behöva vara mer medveten om saker som god sömnhygien. Så, försök att få en stabil rutin som innebär att du går till sängs och vaknar vid ungefär samma tid varje dag. Och när det är dags för sängen, försök att slappna av i förväg genom att dämpa ljuset och stänga av enheter. Du kan också undvika att konsumera mycket koffein, alkohol och tobak —speciellt under den senare delen av dagen. Slutligen kan en allmänt hälsosam livsstil som involverar tillräcklig fysisk aktivitet och tekniker för stressreduktion hjälpa.
Även om du gör allt ovanstående och mer, kanske det inte går att förhindra sömnlöshet.
Hur Behandlas Sömnlöshet?
Att praktisera god sömnhygien är en behandlingsmetod för sömnlöshet och en förebyggande teknik. Du kan prova:
- att göra ditt sovrum till en lugnande plats genom att optimera belysningen och temperaturen samt stänga av elektroniska enheter
- gå till sängs och vakna vid samma tid, även på helger eller om du har haft en dålig natts sömn
- undvika stimulerande medel, som koffein, 6 timmar före sänggåendet15
- träna under dagen för att trötta både din kropp och ditt sinne
Vissa människor kan behöva medicin för att hjälpa dem att sova. Men sömntabletter kan bli mindre effektiva ju mer folk använder dem, och de har en hel rad potentiella biverkningar.
Tala med en läkare eller en annan vårdgivare innan du köper receptfria sömnmedel. En speciell form av terapi kallad kognitiv beteendeterapi för sömnlöshet (CBT-I) är också ett alternativ och har varit effektiv16 i flera studier17.
Även om det för närvarande finns ett begränsat antal utövare som erbjuder CBT-I, kan den hjälpa dig att byta ut icke-hjälpsamma tankar och handlingar som påverkar din sömn mot mer hjälpsamma som främjar en vilsam natt.
Är Sömnlöshet Botbar?
Det kan ta tid och innebära många angreppssätt. Men sömnlöshet är botbar i vissa fall. I andra, mer komplexa fall, kan du försöka att förbättra den genom att behandla underliggande tillstånd och göra vissa livsstilsförändringar. Ju längre det pågår, desto svårare blir det att behandla. Så det är alltid bäst att kontakta en läkare så snart som möjligt om du har problem med sömnen.
Sammanfattning
Gener tycks ha en viss effekt på din risk att utveckla sömnlöshet. Men eftersom detta är ett komplicerat område att studera, återstår fortfarande mycket att upptäcka.
Även om du genetiskt är mer benägen att få sömnlöshet, betyder det inte att du nödvändigtvis kommer att utveckla tillståndet. Däremot kan det vara klokt att vara extra uppmärksam på att praktisera god sömnhygien för att minska risken.

Alwin Svensson
Skribent
Alwin Svensson är en expert inom hälso- och friskvårdsområdet med en djup förståelse för kognitiva störningar i hjärnan. Med en omfattande utbildning och erfarenhet, inklusive arbete vid Weill Cornell Medicine i New York, strävar Alwin efter att dela sin kunskap och insikter för att främja bättre hälsa och välbefinnande.
1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29551532/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5187578/ ↩︎
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5187578/ ↩︎
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1087079221000228 ↩︎
- https://www.nature.com/articles/s41588-019-0361-7 ↩︎
- https://www.biologicalpsychiatryjournal.com/article/S0006-3223(10)00709-2/fulltext ↩︎
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5187578/ ↩︎
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3212043 ↩︎
- https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S108707921300052X ↩︎
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4785896/ ↩︎
- https://www.nature.com/articles/s41588-019-0361-7 ↩︎
- https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fneur.2019.00849/full ↩︎
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5577359/ ↩︎
- https://academic.oup.com/sleep/article/34/9/1179/2454635 ↩︎
- https://www.nhs.uk/conditions/insomnia/ ↩︎
- https://jcsm.aasm.org/doi/10.5664/jcsm.3170 ↩︎
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3481424/ ↩︎
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6796223/ ↩︎