Orsakar testosteron prostatacancer? Vad säger forskningen?

Foto av författare
Written By Alwin Svensson

Hälsoexpert med fokus på kognitiva störningar, främjar hälsa och välbefinnande.

Prostatacancer är en av de vanligaste cancerformerna bland män, och debatten kring testosterons roll i dess utveckling är fortfarande intensiv.

Medan vissa forskare varnar för risken med testosteronbehandling, visar nyare studier att sambandet kanske inte är så enkelt.

I denna artikel utforskar vi om testosteron verkligen orsakar prostatacancer, vad forskningen säger och hur du kan minska din risk.

  • Testosteronbehandling kan öka risken för prostatacancer, men mer forskning behövs för avklarande.
  • Testosteron är viktigt för spermieproduktion, muskel- och bentäthet samt sexlust hos män.
  • Låga testosteronnivåer kan leda till hypogonadism.
  • Forskning visar att testosteron inte ökar risken för prostatacancer och kan vara säkert för vissa män efter behandling.
  • Riskfaktorer för prostatacancer inkluderar ålder, familjehistoria, ras och kost.
  • Viktigt att känna till varningssymtom på prostatacancer för tidig upptäckte.

Översikt

Vissa forskare menar att testosteronbehandling kan öka risken för prostatacancer, men mer forskning behövs för att förstå sambandet.

Testosteron är ett manligt könshormon som kallas androgen. Det produceras i en mans testiklar. Kvinnors kroppar producerar också testosteron, men i mindre mängder.

Hos män hjälper testosteron till att upprätthålla:

  • spermieproduktion
  • muskel- och bentäthet
  • ansikts- och kroppshår
  • sexlust
  • produktion av röda blodkroppar

I medelåldern börjar en mans testosteronproduktion att avta. Många män utvecklar symtom på lågt testosteron, eller ”lågt T”, som inkluderar:

  • erektil dysfunktion
  • minskad sexlust
  • låg energi
  • minskad muskelmassa och bentäthet

När dessa symtom är svåra kallas de hypogonadism. I Sverige1 uppskattas att cirka 2 % av män mellan 40 och 60 år och 5 % av män över 60 år lider av hypogonadism. Med en manlig befolkning på ungefär 2,5 miljoner personer över 40 år innebär detta att mellan 50 000 och 125 000 män kan vara drabbade, beroende på åldersfördelningen i denna grupp. Det är viktigt att påpeka att dessa siffror kan variera beroende på regionala skillnader och andra faktorer.

Testosteronbehandling kan förbättra livskvaliteten hos män med lågt testosteron. Det har dock varit en kontroversiell praxis sedan vissa forskningsresultat tyder på att testosteron främjar tillväxten av prostatacancer.

VAD ÄR SAMBANDEN?

I början av 1940-talet upptäckte2 forskarna Charles Brenton Huggins och Clarence Hodges att när mäns testosteronproduktion minskade, stannade deras prostatacancer i tillväxt. Forskarna fann också att om testosteron gavs till män med prostatacancer, växte deras cancer. De drog slutsatsen att testosteron främjar tillväxten av prostatacancer.

Som ytterligare bevis går en av huvudbehandlingarna för prostatacancer — hormonbehandling — ut på att sakta cancerutvecklingen genom att sänka testosteronnivåerna i kroppen. Tron att testosteron driver tillväxten av prostatacancer har lett många läkare att undvika att ordinera testosteronbehandling för män som har en historia av prostatacancer.

Under de senaste åren har forskning ifrågasatt sambandet mellan testosteron och prostatacancer. Vissa studier3 har motbevisat det och funnit en högre risk för prostatacancer bland män med låga testosteronnivåer.

En metaanalys4 från 2016 av forskningen fann inget förhållande mellan en mans testosteronnivå och hans risk att utveckla prostatacancer. En annan översyn av studier visade att testosteronbehandling inte ökar risken för prostatacancer eller gör den mer allvarlig hos män som redan har fått diagnosen.

Enligt en översyn5 från 2015 i tidskriften Medicine ökar inte testosteronersättningsbehandling heller nivåerna av prostata-specifikt antigen (PSA). PSA är ett protein som är förhöjt i blodet hos män med prostatacancer.

Huruvida testosteronbehandling är säker för män med en historia av prostatacancer är fortfarande en öppen fråga. Fler studier behövs för att förstå sambandet. Den befintliga evidensen6 tyder på att testosteronbehandling kan vara säker för vissa män med lågt testosteron som framgångsrikt har genomgått behandling för prostatacancer och har låg risk för återfall.

VAD ORSAKAR PROSTATACANCER?

Även om testosterons roll i prostatacancer fortfarande är föremål för viss debatt, är andra riskfaktorer kända för att påverka dina odds att få denna sjukdom. Dessa inkluderar din:

  • Ålder. Ditt risken för prostatacancer ökar ju äldre du blir. Den genomsnittliga åldern för diagnos är 66 år, med majoriteten av diagnoserna som sker hos män mellan 65 och 74 år.7
  • Familjehistoria. Prostatacancer förekommer i familjer. Om du har en släkting med sjukdomen är du dubbelt så sannolikt att utveckla den. Gener och livsstilsfaktorer som familjer delar bidrar båda till risken. Några av de gener som har kopplats till prostatacancer är BRCA1, BRCA2, HPC1, HPC2, HPCX och CAPB.8
  • Ras. Afroamerikanska män är mer benägna att få prostatacancer och att ha mer aggressiva tumörer än vita eller spansktalande män.9
  • Kost. En kost med hög fetthalt, hög kolhydrathalt och starkt bearbetade livsmedel kan öka risken för prostatacancer.

HUR KAN DU MINSKA DIN RISK?

Även om du inte kan påverka faktorer som din ålder eller ras, finns det risker du kan kontrollera.

JUSTERA DIN KOST

Ät en främst växtbaserad kost. Öka mängden frukt och grönsaker i din kost, särskilt tillagade tomater och korsblommiga grönsaker som broccoli och blomkål, vilka kan vara skyddande. Minska intaget av rött kött och fettd Dairy produkter som ost och helmjölk. Män som äter mycket mättat fett har en ökad risk för prostatacancer.10

ÄT MER FISK

Lägg till fisk i dina veckovisa måltider. De hälsosamma omega-3-fettsyrorna som finns i fisk som lax och tonfisk har kopplats till en minskad risk för prostatacancer.

HANTERA DIN VIKT

Kontrollera din vikt. Ett kroppsmassindex (BMI) på 30 eller högre kan öka risken för denna cancer. Du kan gå ner i vikt genom att justera din kost och träningsrutin.11

SLUTA RÖKA

Rök inte. Tobaksskräcken har kopplats till många olika typer av cancer.

VAD ÄR DE TIDIGA VARNINGSTECKEN?

Prostatacancer orsakar ofta inga symtom förrän den sprider sig. Det är viktigt att känna till dina risker och se din läkare för regelbundna kontroller för att fånga cancer tidigt.

När symtom uppstår kan de inkludera:

  • ett brådskande behov av att urinera
  • problem med att börja eller stoppa urinflödet
  • ett svagt eller droppande urinflöde
  • smärta eller brännande känsla när du urinerar
  • problem med att få en erektion
  • smärtsam ejakulation
  • blod i din urin eller sperma
  • tryck eller smärta i ändtarmen
  • smärta i nedre ryggen, höfterna, bäckenet eller låren

Dessa kan också vara symtom på många andra tillstånd — särskilt när du blir äldre. Om du har några av dessa symtom, se en urolog eller allmänläkare för att bli undersökt.

VAD ÄR UTSIKTERNA?

Även om läkare en gång var oroade över att testosteronbehandling skulle kunna orsaka eller påskynda prostatacancertillväxt, utmanar nyare forskning den uppfattningen. Om du har lågt testosteron och det påverkar din livskvalitet, prata med din läkare. Diskutera fördelarna och riskerna med hormonbehandling, särskilt om du har en historia av prostatacancer.

HUR VI GRANSKADE DENNA ARTIKEL:

Källor inkluderar peer-reviewed studier, akademiska forskningsinstitutioner och medicinska tidskrifter och föreningar.

alwin svensson

Alwin Svensson

Skribent

Alwin Svensson är en expert inom hälso- och friskvårdsområdet med en djup förståelse för kognitiva störningar i hjärnan. Med en omfattande utbildning och erfarenhet, inklusive arbete vid Weill Cornell Medicine i New York, strävar Alwin efter att dela sin kunskap och insikter för att främja bättre hälsa och välbefinnande.

Ansvarig utgivare: Livfull använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29551532/

  1. https://vardgivare.skane.se/vardriktlinjer/njur-och-urinvagssjukdomar/ako/hypogonadism-hos-man/ ↩︎
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16875775 ↩︎
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4647137/ ↩︎
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26779889 ↩︎
  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25621688 ↩︎
  6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19863857 ↩︎
  7. https://seer.cancer.gov/statfacts/html/prost.html ↩︎
  8. https://www.pcf.org/c/prostate-cancer-risk-factors/ ↩︎
  9. https://www.pcf.org/c/prostate-cancer-risk-factors/ ↩︎
  10. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/in-depth/prostate-cancer-prevention/art-20045641 ↩︎
  11. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/in-depth/prostate-cancer-prevention/art-20045641 ↩︎