Erektil dysfunktion är ett vanligt problem som drabbar många män, och det finns olika behandlingar tillgängliga. En ny upprördhet har uppstått kring L-citrullin, en aminosyra som kan ha potential att förbättra blodflödet och därmed bekämpa erektionsproblem. Men vad säger forskningen? I denna artikel dyker vi ner i L-citrullins fördelar och dess effekt på erektil dysfunktion för att ge en klarare bild.
- L-citrullin är en icke-essentiell aminosyra som produceras naturligt i kroppen.
- Den är involverad i ureacykeln och hjälper till att producera kväveoxid (NO).
- L-citrullin kan förbättra idrottsprestation genom att öka NO-nivåerna.
- Effekten på blodtryck är otydlig, med blygsamma sänkningar rapporterade.
- L-citrullin kan hjälpa vid erektil dysfunktion (ED) men är mindre effektivt än andra behandlingar som sildenafil.
- Vattenmelon är den främsta livsmedelskällan till L-citrullin.
- Kosttillskott med L-citrullin kan orsaka biverkningar och interagera med vissa läkemedel.
Aminosyran som kallas L-citrullin produceras naturligt i din kropp. Forskningen är otydlig när det gäller huruvida dessa kosttillskott kan hjälpa till att öka träningsprestanda, sänka blodtrycket eller hjälpa med erektil dysfunktion.
Experter hänvisar till aminosyror som byggstenar i proteiner. Specifika kombinationer av 20 olika aminosyror bygger upp proteiner i din kropp. Det finns dock många andra aminosyror som inte är involverade i att bilda proteiner. L-citrullin är ett exempel på en sådan aminosyra.
Nedan diskuterar vi vad L-citrullin är, dess potentiella fördelar och kosttillskott med L-citrullin. Fortsätt läsa för att upptäcka mer.
VAD ÄR L-CITRULLIN?
L-citrullin är en icke-essentiell aminosyra, vilket betyder att kroppen redan producerar den naturligt. Glutamin, som är den mest förekommande aminosyran i kroppen, producerar huvudsakligen L-citrullin.
Till skillnad från många aminosyror du kanske har hört talas om, används inte L-citrullin för att skapa proteiner. Istället har den andra funktioner i kroppen.
L-citrullin är involverad i ureacykeln, där giftig ammoniak omvandlas till urea. Ammoniak bildas både av bakterierna i din tarm och av dina celler när de bearbetar protein. Att omvandla ammoniak till urea gör att urea kan lämna kroppen genom urinen.
L-citrullin hjälper till att bilda kväveoxid (NO). NO spelar en viktig roll i utvidgningen (expansionen) av blodkärl. Det hjälper också till att frisätta vissa hormoner, såsom tillväxthormon och insulin.
VAD ÄR FÖRDELARNA MED L-CITRULLIN?
L-citrullin har flera fördelar, inklusive:
TRÄNING OCH IDROTTSPRESTATION
En av de främsta fördelarna med L-citrullin är att det kan förbättra träning eller idrottsprestation. Det gör detta genom sin effekt på kväveoxid (NO) produktion.
Genereringen av NO orsakar nedbrytning av en aminosyra som kallas arginin till L-citrullin och NO. Men L-citrullin är också en föregångare till arginin. Kroppen omvandlar ungefär 80 % av citrullin till arginin.
Genom att tillsätta L-citrullin till kroppen ökar arginin, och därmed ökar NO-nivåerna. Högre NO-nivåer kan leda till ökad blodgenomströmning, vilket innebär att dina vävnader får mer syre och näringsämnen.
Enligt vissa studier kan L-citrullin hjälpa till att öka syreupptag och muskelns syresättning. En studie från 2021 på råttor visade att att ge L-citrullin genom munnen ökar nivån av olika ämnen som levereras till dina muskler.
Små studier har funnit att använda L-citrullin kosttillskott förbättrade prestanda i aeroba övningar, särskilt cykling och tyngdlyftning.
DeNationella institutet för hälsa (NIH) uppger att forskningen kring att använda L-citrullin för att öka träningsprestanda är begränsad och motstridig. Recent reviews have found that L-citrulline did not show any benefits in aerobic exercise or endurance performance.
BLODTRYCK
Som nämnts tidigare hjälper L-citrullin i processen att skapa NO. NO gör att blodkärlen utvidgas. Detta kan hjälpa till att sänka ditt blodtryck.
En översyn från 2019 fann att effekterna av L-citrullin för att sänka blodtrycket är oklara. Det tyder på att L-citrullin kan sänka det systoliska blodtrycket med 4,1–7,5 mmHg (millimeter kvicksilver) och diastoliskt blodtryck med 2,08–3,77 mmHg.
En annan översikt från 2019 involverade 8 studier där forskare studerade effekterna av L-citrullin på blodtrycket. De fann att L-citrullin kosttillskott i lägre doser kan minska det systoliska blodtrycket.
En forskningsöversikt från 2018 tyder på att L-citrullin kosttillskott inte hjälpte till att sänka blodtrycket.
EREKTIONSDYSFUNKTION
NO orsakar vidgning av blodkärl, vilket resulterar i ökad blodflöde, även till könsorganen. L-citrullin kosttillskott kan hjälpa vid behandling av erektionsproblem (ED).
En liten studie från 2011 visade att intag av 1,5 gram L-citrullin per dag i en månad ledde till förbättringar i att bibehålla erektion hos män med ED.
Dock var L-citrullin fortfarande mindre effektivt än fosfodiesteras typ 5-hämmare, såsom sildenafil (Viagra) och tadalafil (Cialis) för att behandla ED.
VILKA MATVAROR INNEHÅLLER L-CITRULLIN?
Vattenmelon är den främsta livsmedelskällan till L-citrullin. NIH noterar att forskare har funnit att en kopp tärnad kärnfri vattenmelon innehåller cirka 365 milligram L-citrullin.
Koncentrationen av L-citrullin kan bero på den specifika typen av vattenmelon. Forskning från 2019 noterar att L-citrullin-nivåerna är höga i sorterna Crimson Sweet och Dixielee.
Andra livsmedel har mycket lägre nivåer av L-citrullin än vattenmelon. Några exempel på andra livsmedel som innehåller L-citrullin inkluderar:
- andra typer av meloner
- gurkor
- pumpor
- squash
- gourds
KAN DU TA L-CITRULLIN KOSTTILLSKOTT?
L-citrullin finns tillgängligt som kosttillskott. Det kommer oftast i pulver- eller kapselform.
Det finns ingen standard rekommenderad daglig dos av L-citrullin.
NIH noterar att forskningsstudier har funnit att L-citrullin givet till icke-idrottare med 6 gram per dag under 4 veckor inte visade några negativa effekter.
Större studier skulle kunna bestämma säkerheten av L-citrullin, särskilt när det tas i kosttillskottform i flera månader.
Äldre forskning uppger att personer som var involverade i studien kunde tolerera upp till 15 gram L-citrullin över en maximal tidsram av 8 timmar utan biverkningar.
Kosttillskott som innehåller L-citrullin kommer i två former: citrullin och citrullinmalat. Citrullinmalat är 56,64 % citrullin. Det innebär att 1 gram citrullinmalat innehåller lite över 0,5 gram citrullin.
VEM BÖR UNDVIKA L-CITRULLIN KOSTTILLSKOTT?
Studier rapporterar några biverkningar av L-citrullin kosttillskott. NIH noterar att det är möjligt för vissa personer som tar L-citrullin att uppleva magbesvär.
Men studier är inte tydliga kring huruvida dessa kosttillskott är säkra och effektiva. Det är också möjligt att L-citrullin kan interagera med vissa receptbelagda läkemedel, såsom:
- blodtrycksmediciner
- nitrater
- ED-läkemedel
Överväg att tala med din läkare innan du börjar med några nya kosttillskott. De kan ge råd om huruvida ett specifikt kosttillskott är lämpligt för dig.
Din läkare kan rekommendera en L-citrullin-dos som är rätt för dig och även diskutera biverkningar eller läkemedelsinteraktioner.
SAMMANFATTNING
L-citrullin är en icke-essentiell aminosyra som har olika funktioner i kroppen. Du kan ta den som kosttillskott.
L-citrullin kosttillskott kan ha flera hälsofördelar, inklusive att öka träningsprestanda och sänka blodtrycket. Men forskningen inom dessa områden är fortfarande begränsad, och mer omfattande studier skulle hjälpa oss att bättre förstå dess fördelar.
Även om forskningen inte är tydlig kring huruvida L-citrullin är säkert, visar den några biverkningar kopplade till L-citrullin. Läkemedelsinteraktioner kan förekomma, så prata med din läkare. De kan informera dig om huruvida kosttillskott med L-citrullin är ett bra alternativ för dig och vilken dos du bör ta.

Alwin Svensson
Skribent
Alwin Svensson är en expert inom hälso- och friskvårdsområdet med en djup förståelse för kognitiva störningar i hjärnan. Med en omfattande utbildning och erfarenhet, inklusive arbete vid Weill Cornell Medicine i New York, strävar Alwin efter att dela sin kunskap och insikter för att främja bättre hälsa och välbefinnande.
1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29551532/