När man tittar på de potentiella orsakerna till erektil dysfunktion är det viktigt att förstå att mer än en faktor ofta är inblandad. Som American Urological Association uttrycker det, ”erektil funktion är resultatet av ett komplext samspel mellan vaskulära, neurologiska, hormonella och psykologiska faktorer.”
Tänk på detta när du läser igenom den omfattande listan över orsaker och riskfaktorer för erektil dysfunktion, som inkluderar mediciner, hälsotillstånd, skador, rökning och mer.
Vad kan erektil dysfunktion bero på?
Erektil dysfunktion kan bero på många olika saker. En läkare kan hjälpa till att fastställa den specifika orsaken, men några möjliga faktorer inkluderar: stress, ångest, depression, övervikt, rökning, alkohol- eller drogmissbruk och vissa mediciner.
Ålder
Det är vanligt att män har fler sexuella problem ju äldre de blir. En studie från 1994 som gjordes på män i Massachusetts1 visade att risken för erektil dysfunktion ökar med åldern. Vid 40 års ålder hade 5 % av männen problem, medan det vid 70 års ålder ökade till 15 %.
Det finns hopp för män med erektil dysfunktion och andra sexuella problem. Det är inte nödvändigtvis en oundviklig del av att åldras. Många äldre män kan uppleva dessa problem på grund av ett kroniskt tillstånd som kan öka risken för erektil dysfunktion, eller på grund av livsstilsvanor som kan vara kontrollerbara och som kan utsätta dem för högre risk.
Det betyder att det finns saker en man kan göra för att undvika många av de faktorer som kan leda till impotens när han blir äldre. Till exempel att ta hand om sin fysiska hälsa och sitt psykiska välbefinnande.
Mediciner och behandlingar
Vissa mediciner kan störa nervimpulser eller blodflödet till penis. Enligt en rapport från Harvard Medical School har cirka 25 % av män som hanterar erektil dysfunktion problem på grund av en medicin de tar. Faktum är att erektil dysfunktion är en av huvudorsakerna till att vissa män slutar ta medicin för tillstånd som högt blodtryck och depression.2
Det finns många läkemedel som kan orsaka impotens, och vissa är mer skadliga än andra. Om du märker att du har svårt att få eller behålla erektion och tar mediciner som inte finns på listan, kontakta din läkare ändå för att diskutera dina symptom.
Mediciner och andra behandlingar som ökar risken för impotens inkluderar:
- Cancerkemoterapier, såsom Myleran (busulfan) och Cytoxan (cyklofosfamid)
- Strålning till bäckenet vid cancerbehandling, vilket kan orsaka skador som leder till dysfunktion
- Läkemedel för högt blodtryck, särskilt diuretika som Microzide (hydroklortiazid) och betablockerare som Inderal XL (propranolol)
- Mediciner för psykiatriska tillstånd, inklusive ångestdämpande läkemedel, såsom Paxil (paroxetin); antidepressiva medel, såsom Zoloft (sertralin); och läkemedel mot schizofreni, såsom Seroquel (quetiapin)
- Lugnande medel som valium (diazepam)
- Hormonella läkemedel för behandling av prostatacancer, såsom Eulexin (flutamid) och Lupron (leuprolid)
- Propecia (finasterid), som används för att behandla en förstorad prostata såväl som vissa typer av manligt håravfall
- Högt kolesterol och behandlingar för hjärtsjukdomar
- Sårbehandlingar, inklusive histamin H2-receptorantagonister som Tagamet (cimetidin)
- Antihistaminer som används för att behandla allergier, såsom Benadryl (difenhydramin) och Vistaril (hydroxyzin)
- Antibiotika för behandling av svampinfektioner i huden, såsom Nizoral (ketokonazol)
- Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), såsom Naprosyn (naproxen), när de tas ofta
Stress och ångest
Det händer att en man känner ångest för sexuell prestation vilket kan göra det svårt för honom att få erektion. Det kan bero på en dålig sexuell upplevelse i det förflutna eller en tidigare förekomst av impotens. Relationella problem mellan en man och hans partner kan också påverka den sexuella funktionen negativt genom att orsaka känslomässig och mental stress.
Vissa operationer
Om en man genomgår en operation som involverar bäckenområdet kan det leda till skador på penisnerver, blodkärl eller båda, vilket kan påverka hans förmåga att få eller behålla en erektion. Det är viktigt att diskutera eventuella sexuella biverkningar med sin läkare innan man genomgår en sådan operation.3
En vanlig procedur förknippad med erektil dysfunktion är operation för att behandla prostatacancer, vilket är vettigt med tanke på hur nära prostatan är belägen penis och viktiga nerver.
En annan typ av operation som ibland ökar risken för impotens är tarmresektion för behandling av kolorektal cancer, där en del av tjocktarmen avlägsnas kirurgiskt tillsammans med tumören. Vissa varianter av denna procedur är mest sannolikt att orsaka erektil dysfunktion:
- Vänster hemikolektomi (borttagning av den vänstra delen av tjocktarmen)
- Abdominoperineal resektion (borttagning av ändtarmen och anus)
- Proctektomi (borttagning av ändtarmen)
I vissa fall av impotens som uppstår efter tarmkirurgi beror problemet på att man förlorar känseln i penisområdet. I andra fall påverkas den sakrala reflexen som kontrollerar analsfinktern och musklerna i bäckenbotten. Att genomgå en stor operation kan också orsaka stress som direkt påverkar den sexuella funktionen.
Skador
En skada på nerver, artärer eller vener i bäckenet har potential att orsaka sexuella problem. Män med ryggmärgsskador har till exempel ökade frekvenser av erektila och utlösningsproblem.
Även om en person har en ryggmärgsskada behöver det inte betyda att deras sexuella funktion är helt borta. Vissa personer med fullständig ryggmärgsskada kan fortfarande känna upphetsning och få orgasm genom icke-genital stimulering.(3) Men skadan kan också påverka den sexuella lusten på grund av den emotionella stressen från traumat.
Sjukdomar och hälsotillstånd
Erektil dysfunktion uppstår sällan isolerat. Det är ofta ett resultat av ett annat hälsoproblem.
Diabetes och hjärtsjukdomar
Erektil dysfunktion är vanligt bland män med både typ 1-diabetes och typ 2-diabetes.
En undersökning gjord 2017 i Diabetes Medicine4 visade att över hälften av män med diabetes utvecklar erektil dysfunktion. Detta beror på att höga blodsockernivåer, som uppstår vid diabetes, skadar blodkärl och nerver i hela kroppen, inklusive de i penis.
Om en man har haft diabetes i en längre tid och inte har kontrollerat sina blodsockernivåer väl, är det troligare att han utvecklar ED. Detta beror på att höga blodsockernivåer skadar blodkärl och nerver i hela kroppen, inklusive i penis.5 Andra hälsotillstånd som ofta följer med diabetes, som högt blodtryck och högt kolesterol, kan också bidra till impotens. Om en man med diabetes också röker ökar risken för att utveckla ED ännu mer.(4)
Hjärtsjukdom och diabetes är ofta relaterade eftersom diabetes kan orsaka skada på hjärtats blodkärl. Kranskärlssjukdom kan också orsaka problem med sexuell funktion, men män som lider av både kranskärlssjukdom och diabetes har nio gånger högre risk för erektil dysfunktion än män som bara har diabetes.
Om en man har erektil dysfunktion utan några uppenbara riskfaktorer kan det vara en indikation på att han kan ha hjärtproblem eller diabetes. Därför bör han genomgå en grundläggande utvärdering för dessa tillstånd. Detta kan innefatta att få hjärtbehandling och att hanteras av en läkare som specialiserat sig på diabetes och hjärtsjukdomar.
Hypertoni
En erektion kräver tillräckligt med blod som flödar till penis, så det är lätt att förstå hur ett medicinskt problem som påverkar hjärtat och det kardiovaskulära systemet kan påverka erektil funktion. Högt blodtryck, även känt som hypertoni, är särskilt skadligt för sexuell funktion.
Vi vet inte precis hur högt blodtryck kan leda till erektil dysfunktion, men en teori är att det kan orsaka små bristningar i blodkärlen som finns i penis. När kroppen försöker reparera dessa bristningar kan artärerna i penis bli tjockare, vilket gör det svårare för blod att strömma till penisens svampiga vävnader som behövs för att få en erektion.6
Andra potentiella faktorer i hypertoni som kan spela en roll vid erektil dysfunktion:
- Minskad hormonproduktion. Förhöjt tryck i cirkulationssystemet påverkar produktionen av vissa hormoner, inklusive de som reglerar sexuell drift och erektionssvar. Det finns också vissa bevis för att män med högt blodtryck har lägre spermieantal och testosteronnivåer än män med normalt blodtryck7, vilket i sin tur kan sänka det hormonella svaret på sexuell stimulering.
- Låga halter av kväveoxid. Vissa studier har visat att män med långvarig hypertoni med tiden kan producera mindre kväveoxid, ett medel som får blodkärlen att slappna av eller vidgas.8 Erektil dysfunktion kan uppstå när det inte finns tillräckligt med kväveoxid för att slappna av blodkärlen tillräckligt och tillåta blod för att fylla penis.
- Venösa läckor. För att upprätthålla en erektion måste blod tillföras och förbli i penis. Viss forskning tyder på att män med högt blodtryck kan ha problem med att upprätthålla en erektion eftersom det ökade trycket tvingar blod ut ur penisens erektila vävnader och in i venerna.9 I denna teori är ”trycket” på venernas små stängningsventiler starkare än venernas förmåga att motstå, vilket betyder att venerna inte kan ”sluta” tillräckligt hårt för att stoppa blod från att passera ut ur penis.
Psykologiska tillstånd
Många psykologiska problem kan påverka en mans sexuella funktion. Till exempel kan depression, ångest, posttraumatiskt stressyndrom och även ilskeproblem kopplas till problem med sexuell lust, erektil funktion och utlösning.10
Andra faktorer
Det finns många andra sjukdomar och tillstånd som kan påverka en mans sexuella funktion, och det kan leda till problem som erektil dysfunktion. Några av dessa inkluderar:
- Lågt testosteron. Testosteron minskar med 1% per år hos män efter 30 års ålder. En normal testosteronnivå hjälper till att stödja normal erektil funktion. Män med erektil dysfunktion och lågt testosteron bör vara medvetna om att erektil dysfunktion-medicin (som sildenafil eller tadalafil) kan vara effektivare om de kombineras med testosteronbehandling.11
- Urin- och njurproblem. Män med urinvägssymtom har visat sig ha en högre grad av erektila problem än män utan dem.12 Detta inkluderar problem som överaktiv blåsa såväl som symtom i de nedre urinvägarna.
- Kroniska neurologiska sjukdomar. Ökade frekvenser av erektil dysfunktion och andra typer av sexuell dysfunktion har setts hos män med Parkinsons sjukdom, epilepsi, stroke och multipel skleros.13 Dessa tillstånd kan störa nervsignaler mellan hjärnan och penis.
- Obstruktiv sömnapné (OSA). Enligt National Sleep Foundation fann en studie från 2011 av forskare vid Mt Sinai Medical Center i New York att män med erektil dysfunktion löpte mer än dubbelt så stor risk att ha OSA än män utan erektil dysfunktion.
Livsstils faktorer
I det här stycket ska vi titta på hur vissa val som du gör i din livsstil kan påverka din sexuella hälsa och eventuellt öka risken för impotens, eller förvärra befintliga problem. Å andra sidan finns det också val du kan göra som kan hjälpa till att minska risken eller förhindra problem.
Lagliga och olagliga substanser
Användning av olagliga droger och vissa lagliga substanser kan med tiden skada blodkärlen och orsaka allvarliga problem med erektil funktion. Dessa problem kan vara permanenta i vissa fall.14 Dessa inkluderar:
- Alkohol
- Nikotin från rökning och rökfri tobak
- Amfetaminer, såsom dexedrin (dextroamphetamin)
- Barbiturater, såsom fenobarbital
- Kokain
- Marijuana
- Metadon
- Opiater, som heroin och oxycontin
Cykling
När en man cyklar, belastas perineum, området där nerver och blodkärl i penis passerar, med en stor del av hans vikt, vilket kan skada dessa strukturer. Även om cykling har kopplats till erektil dysfunktion, så är denna form av träning för det mesta mer hälsosam än skadlig för de flesta män.
Forskning som har undersökt sambandet mellan cykling och erektil dysfunktion har vanligtvis inriktat sig på män som tillbringar mycket tid på en cykel.15 Till exempel poliser som cyklar upp till 24 timmar i veckan, eller amatör- och proffscyklister som gör långa cykelturer.
Enligt Massachusetts Male Aging Study (1), en undersökning av mer än 1 700 män mellan 40 och 70 år, var minst tre timmars cykling per vecka mer benägna att orsaka artärblockering och långvarig skada. Det är mer cykling än vad den genomsnittliga personen brukar klocka på, men resultaten är något att tänka på om du cyklar längre.
Det är värt att notera att studien också avslöjade att män som cyklade i tre eller färre timmar per vecka hade en lägre risk att utveckla erektil dysfunktion, vilket indikerar att cykling som en form av måttlig träning kan hjälpa till att förhindra erektil dysfunktion.
Din cykelsits kan också ha betydelse. Det finns sadlar som har ett hål eller spår i mitten där pungen annars skulle vila, men en betydande del av detta område ligger fortfarande under kroppens vikt. Forskning har funnit att säten utan näsa, som har en bredare baksida för sittbenen att vila på, kan hjälpa till att förhindra skador, domningar i perineal och problem med erektil funktion.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis kan man säga att erektil dysfunktion, även kallat impotens, kan orsakas av en rad olika faktorer som påverkar blodflödet, hormonerna, nerverna och psykologiska faktorer hos män.
Bland dessa faktorer finns högt blodtryck, hjärtsjukdomar, diabetes, fetma, depression, ångest, posttraumatisk stressyndrom, ilska, användning av vissa läkemedel och droger, och långvarig cykling.
Vissa livsstilsval som att röka, dricka för mycket alkohol och ha dålig kosthållning kan också öka risken för erektil dysfunktion.
Å andra sidan kan att ha en hälsosam livsstil, inklusive regelbunden träning och en balanserad kost, hjälpa till att minska risken för erektil dysfunktion.
Det är viktigt att söka medicinsk hjälp om man lider av erektil dysfunktion då det finns behandlingar tillgängliga som kan hjälpa till att förbättra sexuell funktion.
Alwin Svensson
Skribent
Alwin Svensson är en expert inom hälso- och friskvårdsområdet med en djup förståelse för kognitiva störningar i hjärnan. Med en omfattande utbildning och erfarenhet, inklusive arbete vid Weill Cornell Medicine i New York, strävar Alwin efter att dela sin kunskap och insikter för att främja bättre hälsa och välbefinnande.
https://www.verywellhealth.com/erectile-dysfunction-causes-and-risk-factors-1124108
- https://www.researchgate.net/publication/14944126_Impotence_and_Its_Medical_and_Psychosocial_Correlates_Results_of_the_Massachusetts_Male_Aging_Study ↩︎
- Scranton RE, Goldstein I, Stecher VJ. Erectile dysfunction diagnosis and treatment as a means to improve medication adherence and optimize comorbidity management. J Sex Med. 2013;10(2):551-61. doi:10.1111/j.1743-6109.2012.02998.x ↩︎
- Zippe C, Nandipati K, Agarwal A, Raina R. Sexual dysfunction after pelvic surgery. Int J Impot Res. 2006;18(1):1-18. doi:10.1038/sj.ijir.3901353 ↩︎
- http://dx.doi.org/10.1111/dme.13403 ↩︎
- Hess MJ, Hough S. Impact of spinal cord injury on sexuality: broad-based clinical practice intervention and practical application. J Spinal Cord Med. 2012;35(4):211-8. doi:10.1179/2045772312Y.0000000025 ↩︎
- American Urological Association. Erectile Dysfunction: AUA Guideline. ↩︎
- Blood Pressure : Erectile dysfunction (impotence) and high blood pressure. Bloodpressureuk.org. ↩︎
- Guo D, Li S, Behr B, Eisenberg ML. Hypertension and Male Fertility. World J Mens Health. 2017;35(2):59-64. doi:10.5534/wjmh.2017.35.2.59 ↩︎
- Nunes KP, Labazi H, Webb RC. New insights into hypertension-associated erectile dysfunction. Curr Opin Nephrol Hypertens. 2012;21(2):163-70. doi:10.1097/MNH.0b013e32835021bd ↩︎
- Clavijo RI, Miner MM, Rajfer J. Erectile Dysfunction and Essential Hypertension: The Same Aging-related Disorder?. Rev Urol. 2014;16(4):167-71. ↩︎
- Maiorino MI, Bellastella G, Esposito K. Diabetes and sexual dysfunction: current perspectives. Diabetes Metab Syndr Obes. 2014;7:95-105. doi:10.2147/DMSO.S36455 ↩︎
- Letica-crepulja M, Stevanović A, Protuđer M, Popović B, Salopek-Žiha D, Vondraček S. Predictors of Sexual Dysfunction in Veterans with Post-Traumatic Stress Disorder. J Clin Med. 2019;8(4) ↩︎
- Correction to Lancet Diabetes Endocrinol 2019; published online March 1. DOI:10.1016/ S2213-8587(19)30066-X. Lancet Diabetes Endocrinol. 2019;7(5):e5. doi:10.1016/j.jsxm.2017.03.129 ↩︎
- Medications & Erectile Dysfunction | Cleveland Clinic. Cleveland Clinic.Shridharani AN, Brant WO. ↩︎
- Erectile Dysfunction and Bicycling » Sexual Medicine » BUMC. Bumc.bu.edu. ↩︎