Kan stress orsaka ryggsmärtor?

Foto av författare
Written By Alwin Svensson

Hälsoexpert med fokus på kognitiva störningar, främjar hälsa och välbefinnande.

Stress är som kroppens larmklocka för förändringar i vår omgivning. Men om vi upplever för mycket stress eller för ofta, kan det leda till hälsoproblem som att känna oss överväldigade, ha låg energi och sömnsvårigheter som kan bli kroniska.

Inte nog med att överdriven stress påverkar vårt mentala och emotionella välbefinnande, det kan också ge upphov till fysiska problem som ryggont.

Men oroa dig inte, i denna artikel kommer vi att diskutera vad ryggont är, vilka symptom som kan uppkomma, hur stress påverkar vår rygghälsa och framför allt, några tips för att minska ryggont som orsakats av stress. Så ta en djup andetag och låt oss utforska dessa lösningar tillsammans!

Vad är ryggsmärta?

Ryggsmärta är en otäck bekantskap för många av oss. Faktum är att minst 75% av oss kommer att uppleva ryggsmärta någon gång i livet.1 Intensiteten av smärtan kan variera från en molande värk till plötsliga stötar som kan ta andan ur en.

Men oroa dig inte, för det finns flera effektiva sätt att hantera ryggsmärta och återfå din hälsa och välbefinnande. Häng med i denna artikel när vi utforskar hur man lindrar ryggsmärta och tar tag i problemet på ett positivt sätt.

Vad är ryggsmärta?

Det finns två typer av ryggsmärtor: 2

  • Akut: Akut ryggsmärta är en kortvarig smärta som oftast försvinner efter några dagar till veckor. Behandlingen är vanligtvis enkel egenvård och du kan återgå till dina vanliga aktiviteter utan några problem.
  • Kronisk: Kronisk ryggsmärta är en mer långvarig typ av smärta som kvarstår i mer än 12 veckor. Och även om orsaken till ryggsmärtan har behandlats så kan symptomen kvarstå.

Vanligtvis är det ryggsmärta relaterat till stress som uppstår i två områden: ländryggen och bröstryggen. Oavsett vilken typ av ryggsmärta du upplever kan det påverka din hållning och rörelsemönster, vilket i sin tur kan orsaka problem i höfter, nacke, knän och fötter. Men oroa dig inte, för det finns många effektiva sätt att lindra ryggsmärta och återfå din hälsa och rörlighet. (2)

När stressen tar över kan det leda till smärta på olika platser i ryggen. Smärta i ländryggen kan uppstå när du tillbringar långa perioder i sittande ställning, vilket kan belasta musklerna i området mellan naveln och svanskotan.

Bröstryggsmärta å andra sidan kan påverka musklerna mellan dina axlar och bröst, vilket ofta beror på förändringar i andningsmönstret när du upplever höga stressnivåer. Genom att lära dig att hantera din stress kan du minska risken för smärta och spänningar i dessa områden i ryggen, vilket i sin tur kan förebygga problem som kan sprida sig till höfter, nacke, knän och fötter.

Symtom på ryggsmärta

Symtom på ryggsmärta varierar från person till person. Alla har olika smärttrösklar och toleransnivåer. Men det finns vanliga symtom som kan inkludera:(1)

  • Smärta, tryck, stelhet eller ömhet i ryggen
  • Svårigheter att utföra normala aktiviteter på grund av ryggsmärta
  • Plötsliga, skarpa smärtor utan någon anledning
  • Svårigheter att sova på grund av ryggsmärtor
  • Smärta i ryggen när du rör dig, svänger eller böjer dig över midjan
  • Täthet eller smärta mellan axlarna när du vilar

Dessa symtom kan signalera olika former av ryggsmärta, från akuta till kroniska, och bör alltid beaktas för att hitta rätt behandling.

Stressens inverkan på ryggens hälsa

Kroppen och sinnet påverkar varandra på många sätt. När du känner stress sätts stressreaktionen i gång i kroppen. Stressen kan komma från fysiska källor, som att förbereda sig för att hoppa från en hög höjd, eller från psykologiska källor, som att oroa sig för en viktig deadline.

Oavsett källan för stressen, kan den påverka din ryggs hälsa på olika sätt. Stress kan leda till spänningar i musklerna, vilket kan orsaka smärta och obehag i ryggen.

Stressens inverkan på ryggens hälsa

Dessutom kan stress öka din känslighet för smärta, vilket kan göra att ryggsmärtor känns värre än de egentligen är. Därför är det viktigt att ta hand om din mentala hälsa och hitta sätt att hantera stressen för att undvika att den påverkar din rygg negativt.

Kämpa eller fly svaret

När du är under stress reagerar kroppen som om den befinner sig i fara. Det är som om den tror att du står inför ett hot eller en farlig situation och aktiverar en reaktion som kallas ”fight or flight”. Detta är en överlevnadsinstinkt som förbereder din kropp på att försvara sig mot faror och undvika skador. Därför börjar kroppen att göra sig redo för att hantera stressfaktorn och aktiverar en serie av reaktioner för att skydda sig själv.3

När stressreaktionen aktiveras frisätter din kropp hormoner som noradrenalin, adrenalin och kortisol för att höja ditt blodtryck, öka hjärtfrekvensen och andningsfrekvensen. Dina pupiller vidgas och du börjar svettas mer. Allt detta sker för att skydda dig från potentiella hot.

Det kortsiktiga målet med denna stressreaktion är att bekämpa något som hotar dig, som en inkräktare. Hormonerna som frisätts gör dig redo att kämpa eller fly. Men när stressnivåerna fortsätter att vara höga under en längre tid kan det leda till hälsoproblem, inklusive ryggsmärta.4

När du känner av stress och oro, kan du märka att dina muskler blir spända och stela. Detta beror på att kroppen förbereder sig för att möta hotet. När hotet är över, och du känner dig mer avslappnad, kan du märka att dina muskler mjuknar upp igen. Detta är en normal reaktion på stress och är en del av kroppens försvarsmekanismer.

Men om du alltid är i det här ”fight or flight”-läget och din kropp aldrig får en chans att stressa av, är dina muskler ständigt spända, och detta orsakar ryggsmärtor och värk i kroppen.

Att ha stressiga situationer i livet är normalt, men om stressen blir kronisk kan det skada kroppen på olika sätt. Om kroppen utsätts för stress under långa perioder, kan det orsaka störningar i kortisolnivåerna.(4)

Kroppen vänjer sig vid höga nivåer av kortisol, vilket leder till att kroppen blir mindre känslig för hormonet. Detta kan öka risken för inflammation i kroppen, som i sin tur kan öka risken för sjukdomar som reumatoid artrit, fibromyalgi, kronisk ländryggssmärta, ischias och kronisk bäckensmärta.5

Så att hantera stress på ett hälsosamt sätt är viktigt för att undvika dessa hälsoproblem.

Stress påverkar ditt nervsystem

Kronisk stress kan också sätta nervsystemet i överdrift. Ditt nervsystem består av miljarder neuroner som är specifika celler som skickar information mellan hjärnan och resten av din kropp genom att använda kemiska signaler och elektriska signaler. Neuroner är ansvariga för att kontrollera muskelrörelser.6

Överstimulerade neuroner kan få dem att skjuta oförutsägbart och orsaka muskelryckningar, smärta, långvariga muskelspänningar och spasmer.7

Slutligen har effekten av stress på nervsystemet också visat sig vara associerad med en minskad förmåga att reglera smärta.8

Tips för att förebygga stressrelaterad ryggsmärta

Att ta hand om vår hälsa, både mentalt och fysiskt, är avgörande eftersom våra sinnen och kroppar är nära förbundna. Stress är något som vi alla möter i våra liv, men det finns saker som vi kan göra för att minska risken för stressrelaterade ryggproblem.

Här är några tips för att komma igång:

  • Träna regelbundet: Att införliva fysisk aktivitet i din dagliga rutin kan hjälpa till att hålla dina muskler friska och starka. Det finns specifika övningar som kan hjälpa till att stärka kärnan och nedre delen av ryggen för att förhindra ryggsmärtor. Var noga med att rådgöra med en läkare innan du påbörjar ett nytt träningsprogram.
  • Ta pauser under arbetsdagen: Om ditt jobb kräver att du sitter hela dagen, schemalägg regelbundna pauser för att stretcha. Gå på promenadmöten för att lindra muskelspänningar i ryggen. Ställ in en timer för att påminna dig om att stå upp och byta position.
  • Ät en balanserad kost: Ät näringsrik mat så att din kropp är i ett optimalt tillstånd för att bekämpa stress. Undvik mat med hög fetthalt och hög sockerhalt, eftersom dessa kan få dina blodsockernivåer att stiga och få dig att känna dig ännu mer stressad.9
  • Meditera: Meditation har visat sig hjälpa till att minska stress och minska idisslande.10 Det finns olika metoder att prova. Ett sätt är att sluta med det du gör och ta en minut för att medvetet fokusera på dina sinnen, inklusive vad du ser, hör, smakar, luktar och rör.

Slutsats och rekommendation

Om du känner att din stress har tagit överhanden, finns det ingen anledning att kämpa på egen hand. Det är viktigt att söka hjälp från en mentalvårdspersonal som kan hjälpa dig att hitta lämpliga verktyg för att hantera din stress.

Likaså, om du lider av ryggsmärta som kan vara relaterad till stress, bör du söka råd från en läkare för att få rätt behandling. Genom att ta hand om ditt mentala och fysiska välbefinnande kan du uppnå en sundare och mer balanserad livsstil.

Jag måste säga att jag själv haft en del bekymmer med min rygg tidigare. Men efter att ha läst Dr. Stuart McGills bok och applicerat hans råd har jag inte haft några problem med ryggen på flera år!

Hans bok var verkligen en ögonöppnare för mig och jag rekommenderar den till alla som vill ta hand om sin rygghälsa. Om du är intresserad kan du läsa min recension av boken här.

alwin svensson

Alwin Svensson

Skribent

Alwin Svensson är en expert inom hälso- och friskvårdsområdet med en djup förståelse för kognitiva störningar i hjärnan. Med en omfattande utbildning och erfarenhet, inklusive arbete vid Weill Cornell Medicine i New York, strävar Alwin efter att dela sin kunskap och insikter för att främja bättre hälsa och välbefinnande.

Ansvarig utgivare: Livfull använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

https://www.verywellmind.com/can-stress-cause-back-pain-6133221

  1. American Association of Neurological Surgeons. Low Back Pain ↩︎
  2. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Low Back Pain Fact Sheet. ↩︎
  3. Godoy LD, Rossignoli MT, Delfino-Pereira P, Garcia-Cairasco N, de Lima Umeoka EH. A comprehensive overview on stress neurobiology: basic concepts and clinical implications. Front Behav Neurosci. 2018;0. ↩︎
  4. Hannibal KE, Bishop MD. Chronic stress, cortisol dysfunction, and pain: a psychoneuroendocrine rationale for stress management in pain rehabilitation. Phys Ther. 2014;94(12):1816–1825. ↩︎
  5. Justice NJ, Huang L, Tian JB, et al. Posttraumatic stress disorder-like induction elevates β-amyloid levels, which directly activates corticotropin-releasing factor neurons to exacerbate stress responses. J Neurosci. 2015;35(6):2612–2623. ↩︎
  6. Fatahi Z, Zibaii MI, Haghparast A. Effect of acute and subchronic stress on electrical activity of basolateral amygdala neurons in conditioned place preference paradigm: An electrophysiological study. Behav Brain Res. 2017;335:19–25. ↩︎
  7. Laine MA, Sokolowska E, Dudek M, Callan SA, Hyytiä P, Hovatta I. Brain activation induced by chronic psychosocial stress in mice. Sci Rep. 2017;7:15061. ↩︎
  8. Geva N, Pruessner J, Defrin R. Acute psychosocial stress reduces pain modulation capabilities in healthy men. Pain. 2014;155(11):2418–2425. ↩︎
  9. Nguyen-rodriguez ST, Unger JB, Spruijt-metz D. Psychological determinants of emotional eating in adolescence. Eat Disord. 2009;17(3):211–24. doi:10.1080/10640260902848543 ↩︎
  10. Burke A, Lam CN, Stussman B, Yang H. Prevalence and patterns of use of mantra, mindfulness and spiritual meditation among adults in the United States. BMC Complement Altern Med. 2017;17(1):316. doi:10.1186/s12906–017–1827–8 ↩︎

Lämna en kommentar