Hur påverkar sömnlöshet och hormoner din sömn?

Foto av författare
Written By Alwin Svensson

Hälsoexpert med fokus på kognitiva störningar, främjar hälsa och välbefinnande.

Sömnlöshet är ett utbrett problem som kan påverka vilken aspekt av livet som helst. En ofta negligerad orsak är hormonella förändringar, som kan ha en avgörande inverkan på hur vi sover. Oavsett om det beror på graviditet, menopaus eller andra hormonella fluktuationer, kan förståelsen för sambandet mellan sömn och hormoner hjälpa dig att hitta lösningar på dina sömnproblem.

  • Hormonell sömnlöshet orsakas av förändringar i hormonnivåer.
  • Vanligt under graviditet och menopaus.
  • Symptom inkluderar svårigheter att somna, tidigt uppvaknande och trötthet.
  • Orsaker inkluderar hormonella förändringar, sköldkörtelproblem och stress.
  • Viktiga hormoner: melatonin, kortisol, östrogen och progesteron.
  • Behandlingar inkluderar livsstilsförändringar, naturliga kosttillskott, beteendeterapi och mediciner.
  • Rådgör alltid med läkare om sömnproblem.

Hormonal sömnlöshet kan inträffa när dina hormonnivåer varierar eller förändras. Sömnlöshet är vanligt under graviditet och menopaus, men andra hormoner (som melatonin) påverkar också sömnen.

Hormonella förändringar — såsom de som inträffar under graviditet och menopaus — kan orsaka sömnproblem. Andra hormoner, som stresshormonet kortisol, är också kopplade till sömnproblem.

Fortsätt läsa för att lära dig mer om symtomen och orsakerna till hormonell sömnlöshet, vilka hormoner som kan påverka din sömn och andra viktiga ämnen.

Symptom På Hormonell Sömnlöshet

Hormonell sömnlöshet är i huvudsak sömnlöshet orsakad av hormonella förändringar i din kropp. Detta inträffar oftare hos personer som primärt producerar kvinnliga reproduktionshormoner.

Personer med hormonell sömnlöshet kan uppleva:

  • Svårigheter att somna efter att ha lagt sig
  • Vakna mitt i natten och inte kunna somna om
  • Vakna tidigare på morgonen än planerat
  • Svårt att hålla en regelbunden sömnrytm
  • Trötthet, irritabilitet eller svårigheter att koncentrera sig på grund av brist på sömn

Vad Orsakar Hormonell Sömnlöshet?

Flera faktorer kan bidra till hormonella förändringar som utlöser sömnlöshet.

Menopaus

Menopaus kan orsaka många obekväma symtom. Enligt en forskningsöversikt1 från 2020 är sömnlöshet ett av de vanligaste symptomen på menopaus.

När du går in i perimenopaus, åren som leder fram till menopaus, börjar dina hormonnivåer fluktuera dramatiskt. Detta kan orsaka värmevallningar, svettningar på natten och andra symtom som hindrar dig från att få en god natts sömn.

Graviditet

Hormonella fluktuationer inträffar under graviditet och efter att ha fått barn. Dessa hormonella förändringar kan bidra till sömnlöshet.

Förutom hormonella förändringar kan sömnproblem under och efter graviditet orsakas av:

  • Ett frekvent behov av att urinera
  • Smärta och obehag
  • Ångest

Sköldkörtelproblem

Vissa sköldkörtelvillkor — nämligen hypotyreos (underaktiv sköldkörtel) och hypertyreos (överaktiv sköldkörtel) — kan påverka nivåerna av sköldkörtelhormoner i din kropp.

Forskning2 tyder på att en obalans av sköldkörtelhormoner kan orsaka sömnproblem.

Sjukdomar i sköldkörteln orsakar ofta andra symtom som kan rubba din sömncykel också, såsom:

  • Ångest
  • Stämningsförändringar
  • Trötthet
  • Muskeltremor

Stress

Långvarig (kronisk) stress kan påverka nivåerna av många hormoner i din kropp, störa din sömn och orsaka en mängd andra komplikationer, såsom:

  • Symtom på psykisk ohälsa
  • Låg sexuell lust
  • Hjärtsjukdom

Hur Hormoner Påverkar Sömnen

Flera hormoner påverkar din sömncykel på olika sätt. Här är hur detta sker.

Melatonin

Melatonin, som ofta kallas sömnhormon, signalerar till din hjärna att det är dags att sova. Det frigörs i ditt blod som svar på mörker.

Melatoninnivåerna minskar när vi blir äldre, vilket är en av anledningarna till att äldre personer ofta upplever sömnlöshet.

Kortisol

Kortisol är ibland känt som stresshormonet. Det frigörs när du upplever stress eller ångest. Höga nivåer av detta hormon i ditt blod kan förhindra dig från att somna eller stanna kvar i sömnen.

Östrogen Och Progesteron

Även om personer av alla kön har östrogen och progesteron i sina kroppar, har ciskvinnor särskilt höga nivåer. Enligt forskning3 från 2020 är dessa hormoner involverade i sömnreglering, även om hur det sker inte är väl förstått.

Dina nivåer av östrogen och progesteron ökar under graviditet och minskar under menopaus. Dessa naturliga hormonella fluktuationer kan påverka din sömnkvalitet.

Andra Hormoner

Andra hormoner som kan påverka dina sömnmönster inkluderar:

  • Tillväxthormon
  • Leptin (mättnadshormon)
  • Ghrelin (hungers hormon)

Behandling Av Hormonell Sömnlöshet

Det finns flera sätt som en vårdpersonal kan rekommendera att behandla hormonell sömnlöshet:

  • Livsstilsförändringar: Att praktisera god sömnhygien kan hjälpa till att förbättra din sömnkvalitet överlag. Till exempel, att upprätthålla en konsekvent sömnrytm och undvika elektronik och koffein innan sänggående.
  • Naturliga Kurer: Kosttillskott som melatonin kan hjälpa dig att somna lättare. Kontakta en läkare för att diskutera vilka kosttillskott som är säkra för dig och vilken den idealiska dosen skulle vara.
  • Beteendeterapier: Kognitiv beteendeterapi (KBT) och andra typer av psykoterapi kan effektivt lära dig coping-färdigheter för att hjälpa dig att sova bättre.
  • Läkemedel: I vissa fall kan din läkare rekommendera receptbelagda sömnmedel.

Att Prata Med Din Läkare Om Hormonell Sömnlöshet

Var noga med att kontakta en läkare om du upplever symtom på sömnlöshet.

En vårdpersonal kan hjälpa dig att räkna ut om det är relaterat till en hormonell obalans eller något annat. De kan också rekommendera lämpliga behandlingar.

Sömnlöshet har många potentiella orsaker förutom hormonella obalanser, inklusive vissa hälsotillstånd. Din läkare kan beställa blodprov för att mäta dina hormonnivåer och utesluta allt annat som kan tyda på ett annat medicinskt tillstånd.

Behandling Av Hormonell Sömnlöshet

Sammanfattning

Hormonell sömnlöshet kan påverka vem som helst. Det kan bero på graviditet, menopaus, sköldkörtelproblem och stress.

Hormoner som mest sannolikt påverkar dina sömnmönster inkluderar melatonin, kortisol, östrogen och progesteron.

Var noga med att informera en läkare om du upplever symtom på sömnlöshet. De kan hjälpa dig att identifiera orsaken och hitta en effektiv behandlingsplan.

alwin svensson

Alwin Svensson

Skribent

Alwin Svensson är en expert inom hälso- och friskvårdsområdet med en djup förståelse för kognitiva störningar i hjärnan. Med en omfattande utbildning och erfarenhet, inklusive arbete vid Weill Cornell Medicine i New York, strävar Alwin efter att dela sin kunskap och insikter för att främja bättre hälsa och välbefinnande.

Ansvarig utgivare: Livfull använder endast källor av hög kvalitet, inklusive referentgranskade studier, för att stödja fakta i våra artiklar. Läs vår redaktionella process för att lära dig mer om hur vi fakta kontrollerar och håller vårt innehåll korrekt och pålitligt.
Källor:

1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29551532/

  1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32880197/ ↩︎
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8848531/ ↩︎
  3. https://academic.oup.com/endo/article/161/9/bqaa128/5879359 ↩︎