Testosteron är ofta förknippat med män, men detta hormon spelar även en betydande roll i kvinnors hälsa.
Många kvinnor är osäkra på vad testosteron egentligen innebär för dem. Från benhälsa till sexualdrift är förståelsen av testosteron avgörande för att upprätthålla ett välbefinnande.
I denna text tar vi en närmare titt på allt om testosteron hos kvinnor, inklusive dess betydelse, effekter av låga och höga nivåer samt möjliga behandlingsalternativ.
Kvinnor producerar små mängder testosteron främst i äggstockarna. Testosteron är viktigt för benhälsa, sexualdrift och reproduktion. Normala nivåer ligger mellan 15-70 ng/dL.
Låga nivåer kan orsaka fertilitetsproblem och låg sexlust, medan höga nivåer kan leda till akne och överdriven hårväxt.
Undersökningar visar att testosteronbehandling kan ha biverkningar, och naturliga kostförändringar kan hjälpa till att sänka testosteronnivåer. Rådgör alltid med läkare innan behandling.
Kvinnor producerar små mängder testosteron i sina äggstockar. Det omvandlas till östrogen och stödjer reproduktion, tillväxt och allmän hälsa.
När det kommer till könshormoner, drivs kvinnor av östrogen och män av testosteron, eller hur? Tja, alla har båda – det är bara så att kvinnor har mer östrogen medan män har mer testosteron.
Testosteron är ett androgen, vilket är ett ”manligt” könshormon som spelar en roll i reproduktion, tillväxt och underhåll av en frisk kropp.
Hos män produceras testosteron främst i testiklarna. I kvinnors kroppar produceras testosteron i äggstockarna, binjurarna, fettceller och hudceller.
Generellt gör kvinnors kroppar cirka 1/10 till 1/20 av mängden testosteron som mäns kroppar.
Kom ihåg att varje person har testosteron. Vissa människors kroppar producerar mer än andra, och vissa personer kan välja att ta ytterligare testosteron för att stödja könsidentitet eller av andra skäl.
Vissa kvinnor kan ha högre eller lägre nivåer av testosteron och högre eller lägre nivåer av östrogen (”kvinnliga” könshormoner) än andra.
Manliga och kvinnliga könshormoner
Kvinnliga könshormoner inkluderar:
- estradiol
- estron
- progesteron
- testosteron och andra androgener
Manliga könshormoner inkluderar:
- androstenedion
- dehydroepiandrosteron
- estradiol och andra östrogen
- testosteron
Vad gör testosteron i respektive kön?
Hos män spelar testosteron och andra androgener en roll i:
- fördelning av kroppsfett
- bentäthet
- hårväxt på ansikte och kropp
- humör
- muskeltillväxt och styrka
- produktion av röda blodkroppar
- produktion av spermier
- sexlust
Testosteron och andra androgener spelar också en viktig roll i följande hos kvinnor:
- benhälsa
- brösthälsa
- fertilitet
- sexlust
- menstruationshälsa
- vaginal hälsa
Både kvinnor och män upplever en initial ökning av testosteron och östrogen under puberteten, vilket varar genom ung vuxenålder. Denna produktion av könshormoner bidrar till utvecklingen av sekundära könsegenskaper. Dessa inkluderar djupa röster och ansiktshår samt högre röster och bröstutveckling.
De flesta kvinnor utvecklar inte manliga egenskaper eftersom testosteron och andra androgener verkar annorlunda i deras kroppar och snabbt omvandlas till östrogen.
Men när kvinnliga kroppar producerar en överskottsmängd testosteron eller andra androgener, kan deras kroppar inte hänga med i omvandlingen till östrogen.
Som en följd av detta kan de uppleva maskulinisering, även kallad virilisering, och utveckla fler manliga sekundära könsegenskaper, såsom ansiktshår och manligt mönster av håravfall.
När män och kvinnor åldras producerar deras kroppar mindre testosteron, men det fortsätter att spela en roll i att upprätthålla hälsa och libido för båda.
Vad är en normal testosteronnivå för kvinnor?
Nivåerna av testosteron och andra androgener kan mätas med ett blodprov. Hos kvinnor ligger normala testosteronnivåer mellan 15 och 70 nanogram per deciliter (ng/dL) blod.
Testosteronnivåer under 15 ng/dL kan orsaka:
- förändringar i bröstvävnad
- fertilitetsproblem
- låg sexlust
- missade eller oregelbundna menstruationscykler
- osteoporos
- vaginal torrhet
Testosteronnivåer över 70 ng/dL kan leda till:
- akne
- problem med blodsockernivåer
- överdriven hårväxt, vanligtvis i ansiktet
- infertilitet
- brist på menstruation
- fetma
- polycystiskt ovariesyndrom (PCOS)
Behöver kvinnor behandlas för onormala testosteronnivåer?
Höga nivåer
Om dina testosteronnivåer är onormala kan det finnas en underliggande medicinsk tillstånd som orsakar att nivåerna är rubbade.
Högre testosteronnivåer hos kvinnor kan indikera en tumör på äggstockarna eller binjurarna. Att behandla underliggande hälsoproblem kan hjälpa till att balansera produktionen av testosteron och andra androgener. Men i vissa fall normaliserar inte behandling av underliggande medicinska tillstånd produktionen av dessa hormoner.
Vissa kvinnor med högre nivåer av testosteron kan besluta att söka behandling för att minska kroppens naturliga produktion av detta hormon och minska eventuella relaterade symptom, såsom maskulina drag.
Låga nivåer
Kvinnor med hög testosteron behandlas oftast med:
- glukokortikoider
- metformin
- antikonceptionsmedel
- spironolakton
Vissa kvinnor söker behandling för lägre testosteronnivåer orsakade av ett annat hälsotillstånd eller operation, såsom avlägsnandet av äggstockarna. Men testosteronnivåerna minskar också naturligt när vi åldras, så det finns inte alltid en underliggande oro.
Det finns lite äldre kortsiktig forskning som antyder att testosteronbehandling kan öka kvinnlig libido hos kvinnor med låga nivåer av detta hormon.
Men den långsiktiga säkerheten och effekterna av testosteronbehandling för att öka libido hos kvinnor är inte väl förstådda. Inte heller testosterons effekter på att förbättra ben- och muskelstyrka, eller att jämna ut humöret. Av dessa skäl brukar läkare avråda från testosteronbehandling för kvinnor.
Faktum är att det finns många möjliga biverkningar av testosteronbehandling hos kvinnor, även hos kvinnor med naturligt låga nivåer av testosteron.
Kopplingen mellan testosteronbehandling hos kvinnor och bröstcancer samt hjärtsjukdomar studeras för närvarande.
Andra möjliga biverkningar av testosteronbehandling inkluderar:
- akne
- fördjupad röst
- hårväxt på ansikte och bröst
- manligt mönster av håravfall
- minskat HDL (bra) kolesterol
Män med lågt testosteron har traditionellt tagit testosteron i krämer eller geler avsedda för män. Det finns för närvarande inga testosteronprodukter på marknaden som är godkända för kvinnor.
Kan man behandla onormala testosteronnivåer på ett naturligt sätt?
För låga nivåer
Många kvinnor misstänker att de har lågt testosteron eller andra androgen-nivåer eftersom de har låg libido. Men lågt testosteron är bara en möjlig orsak till låg libido. Andra möjligheter inkluderar:
- depression
- erektionsproblem hos en sexpartner
- trötthet
- relationsproblem
Att ta itu med problemen ovan med en blandning av terapi, stressreduceringstekniker, tillräcklig vila och rådgivning kan hjälpa till att återställa libido naturligt. Medicinska tillstånd som orsakar låga nivåer av testosteron, såsom äggstockstumörer, bör behandlas av en medicinsk professionell.
För höga nivåer
Om du tar ett blodprov och upptäcker att dina testosteronnivåer är höga, finns det vissa livsmedel och örter som du kan införliva i din kost för att hjälpa till att sänka nivåerna naturligt. Att minska ditt testosteron kan hjälpa till att reducera eventuella maskulina drag som orsakas av höga nivåer av testosteron.
Några livsmedel och örter att inkludera i din kost inkluderar:
- bärhägg (chasteberry)
- svart cohosh
- linfrö
- grönt te
- lakritsrot
- mynta
- nötter
- reishi
- sågtaggpalmetto
- soja
- vegetabilisk olja
- vit pion
Innan du lägger till några örtmedel till din kost, prata med din läkare om hur de kan interagera med några mediciner du tar eller påverka eventuella medicinska tillstånd du kan ha.
Sammanfattning
Testosteron är ett androgen som finns både hos män och kvinnor. I kvinnokroppar omvandlas testosteron snabbt till östrogen, medan det mest förblir som testosteron hos män. Hos kvinnor spelar testosteron en roll i reproduktion, tillväxt och allmän hälsa.
Låga nivåer av testosteron hos kvinnor behandlas bäst genom att åtgärda eventuella underliggande medicinska eller mentala hälsofrågor, inte genom att ta testosterontillskott avsedda för män.
Kvinnor med hög testosteron kan minska sina testosteronnivåer naturligt genom att införa vissa livsmedel och örter i sina dieter. Rådgör med din läkare innan du lägger till ört- kosttillskott till din kost.
Alwin Svensson
Skribent
Alwin Svensson är en expert inom hälso- och friskvårdsområdet med en djup förståelse för kognitiva störningar i hjärnan. Med en omfattande utbildning och erfarenhet, inklusive arbete vid Weill Cornell Medicine i New York, strävar Alwin efter att dela sin kunskap och insikter för att främja bättre hälsa och välbefinnande.
1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29551532/
Uppmärksamma kvinnor: Låg sexlust? Testosteron hjälper inte. (2018). Länk här
Bienenfeld A, et al. (2019). Androgener hos kvinnor. DOI-länk här
Dillingham BL, et al. (2005). Sojaproteinisolat med varierande isoflavoninnehåll har små effekter på serumreproduktiva hormoner hos friska unga män. DOI-länk här
Grant P, et al. (2012). En uppdatering om växtbaserade anti-androgener. Länk här
Grant P. (2010). Spearmintörtte har signifikanta anti-androgena effekter vid polycystiskt ovariesyndrom. Länk här
Guay A, et al. (2002). Testosteronbrist hos kvinnor: Fakta eller fiktion? Länk här
Hess RA. (2003). Östrogen i det vuxna manliga reproduktionssystemet: En översikt. DOI-länk här
Kische H, et al. (2017). Samband mellan androgener och depressiva symtom samt kognitiv status i allmänheten. DOI-länk här
Mayo Clinic Staff. (2018). Hormonbehandling: Är det rätt för dig? Länk här
Mayo Clinic Staff. (2016). Testosteronbehandling hos kvinnor: Ökar det sexlusten? Länk här
Mayo Clinic Staff. (2017). Testosteronbehandling: Potentiella fördelar och risker med åldern. Länk här
Schulster M, et al. (2016). Östradiols roll i manlig reproduktiv funktion. DOI-länk här
Streed J. (2017). Lågt testosteron hos kvinnor: Mayo Clinic radio hälsominut. Länk här
Nagata C, et al. (2000). Samband mellan fettkonsumtion och serumöstrogen och androgenkoncentrationer hos japanska män. DOI-länk här
Tyagi V, et al. (2017). Återbesök i testosteronens roll: Saknar vi något? Länk här
Total testosteron. (2019). Länk här
Whålin-Jacobsen S, et al. (2015). Finns det ett samband mellan androgener och sexuell lust hos kvinnor? DOI-länk här